Magyarok kenyere ötödször: idén főleg a kárpátaljaiaknak szánják az adományokat

2015. július 01. szerda 17:08

Magyarok kenyere ötödször: idén főleg a kárpátaljaiaknak szánják az adományokat

Idén is várják a búzát az ötödik Magyarok kenyere programhoz az ország minden megyéjéből és a külhoni területekről. A liszt nagy részéből elsősorban kárpátaljai gyermekek étkeztetését támogatják - hangzott el a Magyarok kenyere program szerdai sajtótájékoztatóján Pécsett.

A program - derült ki az eseményen - már túlnőtte magát, 2013-ban hetvenhét tonna búzaadomány gyűlt össze, tavaly már ennek háromszorosa, a szervezők idén arra számítanak, hogy a tavalyi búzamennyiséget is meghaladó adományt küldenek majd Baranyába az augusztusi összeöntésre.

A szervezők minden magyarországi és határon túli magyar megyéből, településről búzaadományokat gyűjtenek, amelyeket egy ünnepélyes összeöntés alkalmával egyesítenek, a nagy mennyiségű búzát megőrölik, majd az ebből keletkezett lisztből készítik el az augusztus 20-i kenyereket az ország összes megyei jogú város ünnepsége számára, valamint a budapesti Szent Jobb Körmenetre is.

A sütéseken felül megmaradt liszt nagy részét az erdélyi és a kárpátaljai árva gyermekek kapják, de az idei évben minden magyarországi megye egy karitatív szervezete is részesül az "összmagyar" lisztadományból.Az augusztus 20-i kenyerekhez a só idén is az erdélyi Parajdról érkezik, a kovász a Vajdaságból, Székelykevéről.

Dr. Korinek László, a "Magyarok kenyere" kezdeményezés ötletgazdája elmondta: a program korábbi évekbeli sikerei rámutattak arra, hogy nemzetünk ereje az összefogásban rejlik, rengetegen készek arra, hogy segítsenek rászoruló honfitársaiknak. Hozzátette, a gazda, akkor is vet, ha rossz az idő, vagy, ha ellenség jön, mert vetni a természet parancsa.

- Mi ennek az összefogásnak a megvalósításán és a jótékony cél szem előtt tartásán munkálkodunk. Célunk, hogy minél több magyar ember - határokon innen és túl - tudjon hozzájárulni, illetve részesülni programunkból. E cél érdekében az idei évben már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával karöltve folytatjuk a szervezést.

Páva Zsolt megismételte, ezúttal elsősorban a kárpátaljai magyaroknak szánják az adományokat, illetve a kenyeret, hiszen ott most különösen nagy szükség van a segítségre. Fél évvel ezelőtt személyesen is megtapasztalhatta az ottani körülményeket és hozzátette nehéz szavakkal leírni a látottakat.

- Elképesztő nehézségekkel, hihetetlenül magas energiaárakkal, csaknem éhínséggel kell megküzdeniük az ott élő magyaroknak, amelyet az anyaországban nem nézhetünk tétlenül. Úgy gondolom, a Magyarok Kenyere programból befolyó adományok és élelmiszerek jelentős részének oda kell mennie, ott kell lennie a végállomásnak - magyarázta Pécs polgármestere.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke elmondta: a szervezet már megalakulásának évében csatlakozott a Magyarok Kenyere programhoz, tavaly 120 tonna búza összegyűjtésével járult hozzá a sikerhez. A Kamara elnöke hozzátette: idén a NAK már stratégiai partnerként vesz részt a program megvalósításában.

A szervezők újra kérik a magyarországi és a külhoni magyar településeket, valamint az agrárszervezeteket, cégeket, magánszemélyeket, hogy járuljanak hozzá a program idei sikeréhez.

Képünkön Korinek László, a program ötletgazdája, Páva Zsolt polgármester és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke (balról jobbra) a Magyarok Kenyere program sajtótájékoztatóján a pécsi Magtár Látogatóközpontban július 1-jén. 

Cs. E. - Fotó: Sóki Tamás/MTI