Magasház: egy szint elbontása kb. 770 tonna törmeléket jelent

2014. július 31. csütörtök 14:07

"Szeretném tájékoztatni a pécsi polgárokat arról, hogy ma kiírtuk azt a közbeszerzési eljárást, amelynek célja, hogy megtaláljuk azt a szakértői csapatot, amely képes a lehető legbiztonságosabban, a legamagasabb fokú odafigyelés mellett lebontani a Magasházat. Ezzel újabb lépést tettünk abba az irányba, hogy eltüntessük a város hírhedt és romos szellemházát" – írja csütörtökön kiadott közleményében Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

"Szakértői számítások szerint egy szint elbontásához minimum 9 munkanap kell (napi 8 órás munkaidővel számolva). Ez alapján úgy készülünk, hogy a bontási munkák és a romok eltakarítása csaknem 1 évig tart. Egy-egy szint elbontásakor hozzávetőlegesen 770 tonna törmelék keletkezik majd, amelyet naponta 15-20 teherautó lesz képes elszállítani.

Előírtuk azt a technológiai eljárást is a bontás során, amellyel biztosítható, hogy minimális legyen a (szálló)por mennyisége annak érdekében, hogy a környező lakásokban élők komfortérzete ne sérüljön.

A magam részéről a leghatározottabban ragaszkodom ahhoz, hogy különösen szigorú óvintézkedések mellett, a pécsiek biztonságát, illetve a pécsiek értékeinek megóvását szem előtt tartva kell eljárnia majd a bontási munkákat végező cégnek. Ez számomra sokkal fontosabb kérdés, mint az, hogy maga a bontás gyors legyen.

Szeretném tájékoztatni a pécsieket, hogy hamarosan egy ingyenesen hívható zöld számot aktiválunk, amelyen a nap 24 órájában várjuk a pécsiek bejelentéseit és észrevételeit a bontással kapcsolatban.

Páva Zsolt
Pécs polgármestere

2014.07.31."