Magasabb fordulatszámon a mohácsi vágóhíd

2017. január 29. vasárnap 07:25

Magasabb fordulatszámon a mohácsi vágóhíd

Jelenleg naponta 2-300 sertést vágnak le az egyelőre száz főt foglalkoztató vágóhídon, a cég tájékoztatása szerint márciustól a teljes kapacitás hatvan százalékát kihasználva működhet majd az üzem. 

Január 10-én megkapta a működési engedélyt a mohácsi vágóhíd, azóta folyamatos a termelés - derült ki az MCS Vágóhíd ZRt. lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy tesztüzemben naponta 2-300 sertést vágnak le, ez a mennyiség folyamatosan emelkedik.

Rövidesen megkezdődik a megkezdődik a csontozó- és csomagolóüzemek terheléses tesztje is. Márciusra már ipari szintű termelést terveznek, ami a teljes kapacitás hatvan százalékát jelenti.

Ezekben a napokban száz fő az MCS ZRt. dolgozói létszáma, február 1-jétől ez százhatvanra emelkedik, a hó végére elérik a kettőszáz főt. A vágóhíd teljes felfutásakor több mint 550 embert foglalkoztat majd.

A társaság tájékoztatása szerint a 2,7 milliárd forintos állami támogatással létesített üzem építési és gépészeti munkáinak költsége meghaladta a 12 milliárd forintot.

Az üzemben belföldi értékesítésre szánt előhűtött tőkehúsrészeket és csomagolt húsokat, valamint távol-keleti exportra szánt fagyasztott húsárút állítanak majd elő.

Évente egymillió sertésnek a legszigorúbb élelmiszer-biztonsági és higiéniai elvárásoknak megfelelő vágását és feldolgozását tervezik.

A 2,7 milliárd forintos állami támogatással létesített üzem építési és gépészeti munkáinak költsége meghaladta a 12 milliárd forintot. A beruházásból ötmilliárd forint húsipari technológiai fejlesztés, amelynek része a vágó-, csontozó- és csomagolási technológia, illetve az automata logisztikai rendszer.

Az üzemben kézi-, vákuum-, és védőgázas csomagolósor is kiépült. Ezek mindegyike más-más igényeket elégít majd ki, a védőgázas egység például friss darált húst szolgáltat a hazai piacra. A háromféle eljárásban három dolog közös: a tökéletes higiénia, a rugalmasság és a gyors feldolgozás.

A gyorsaság komoly előrelépést biztosít a termékek minőségében azáltal, hogy a darabolás és csontozás után percek múlva zárt csomagolásba kerül a húsáru. „Ez minden piacunkra egyaránt fontos ahhoz, hogy a lehető legmagasabb minőségű hústermékekkel tudjuk ellátni a fogyasztóinkat", fogalmazott a cég tájékoztatója.

A fagyasztott húsrészek hűtött konténerekben, vízi úton jutnak el kínai, szingapúri, Hong-kongi és japán kikötőkbe. „A Mohácson kialakított üzemben olyan tiszta tereket és gyors feldolgozást biztosító technológiákat alkalmazunk, melyekkel még a távoli országokban történő értékesítés kockázatai is minimalizálhatóak."

Képünk illusztráció.

 

Forrás: Mohácsi Újság.hu