Leonardo után is érkezik nagy tárlat – sokan látták, de nem elegen

2014. augusztus 29. péntek 20:25

Leonardo után is érkezik nagy tárlat – sokan látták, de nem elegen

A tervek szerint nem a Leonardo-kiállítás lesz az utolsó, országos figyelmet is felkeltő ideiglenes tárlat Pécsett. A Janus Pannonius Múzeumnál (JPM) érdeklődésünkre azt közölték, „már vannak tervek egy hasonló volumenű kiállítás megszervezésére". A reneszánsz zseni munkásságát bemutató kiállításra több mint harmincezren váltottak jegyet - ez viszont kevés ahhoz, hogy visszahozza 210 milliós árát a kiállítás.

Sikeresnek bizonyult az országos kampány, melyet a pécsi Leonardo-tárlat népszerűsítésére indítottak. Magyar Attila, a JPM gazdasági és műszaki vezetője munkatársunknak azt mondta, sokan kizárólag a kiállítás miatt választották úti célul városunkat.

- Az ország legkülönbözőbb részeiből - valamint több külföldi országból - érkeznek turisták. Sokan a régóta ígért pécsi látogatásnak tesznek ezáltal eleget - tudtuk meg.

Hozzátette: az öt múzeumpedagógust tömörítő értékesítő csapat sikeresen végezte a munkáját.

- Az áprilisi nyitástól kezdve június végéig folyamatosan fogadtunk általános és középiskolás diákcsoportokat a keleti és a nyugati országrészből, kistelepülésekről és nagyvárosokból egyaránt. Bár sok pécsi látogatta a kiállítást eddig is, a részvételük arányát szeretnénk növelni - mondta.

Aligha lesz nyereséges

A Leonardo-kiállítás összesen több mint 210 millió forintba kerül. Ahhoz, hogy nullszaldós legyen a tárlat, legalább 120 ezer jegyet kell(ene) eladni. Mivel eddig 30 ezret sikerült, így aligha merész állítás, hogy a jegyárakból nem lehet összeszedni a rá költött pénzt. Kérdés persze, hogy a járulékos, másutt keletkezett bevételek (szállodák, éttermek stb.) miként módosítják a szaldót.

Augusztus elejéig Leonardot, a reneszánsz zsenit több mint harmincezren nézték meg, ám a kiállítás több más pécsi múzeumi egységet is magával húzott. A Zsolnay-, a Vasarely- és a Csontváry-kiállításokat a Leonardo-tárlat áprilisi megnyitása óta kétszer annyian keresték fel, mint tavaly ilyenkor. Ami pedig a jövőt illeti: a Leonardo-kiállítás várhatóan nem az utolsó komolyabb időszakos kiállítás a városban.

- Természetesen már vannak tervek egy hasonló volumenű kiállítás megszervezésére, azonban a szakmai egyeztetések még folynak, így erről egyelőre nem áll módunkban konkrét információt adni - közölte Magyar Attila, ám arra ígéretet tett, a részletek pontosítása és az ehhez szükséges megállapodások megkötése után azonnal tájékoztatást adnak.


Képünk a Leonardo-kiállításon készült. 

Palotás P. - MTI-fotó