Lelakatolt iskolaajtókat akar a pécsi PDSZ a márciusi sztrájk alatt - a HaHá-val együtt tüntetnének

2013. február 28. csütörtök 12:58

Lelakatolt iskolaajtókat akar a pécsi PDSZ a márciusi sztrájk alatt - a HaHá-val együtt tüntetnének

Bezárt iskolákat hozhat a tavasz Pécsett - feltéve persze, ha a város tanártársadalma vevő lesz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) sztrájkfelhívására. Nagy Erzsébet, az érdekvédők helyi ügyvivője hírportálunknak azt mondta, ha rajtuk múlik, a pécsi diákok - ha csak néhány nap erejéig is -, de lelakatolt bejáratokkal találkoznának. Megtudtuk, városunkban akár a HaHá-sokkal karöltve vonulhatnak utcára a tanárok.

Nincs megelégedve a közoktatás átalakításával a PDSZ, így - a hasonló szervezetek közül egyedüliként - a napokban országos sztrájkot hirdetett. A megmozdulásból a pécsi szervezet sem marad ki.

- A sztrájkot határozatlan időre hirdetjük, a munkabeszüntetést várhatóan márciusban kezdjük. Hogy pontosan mikor, egyelőre nem tudom megmondani, ugyanis ahhoz, hogy törvényes sztrájkot tarthassunk, meg kell állapodni a minisztériummal, vagy, ha ez nem sikerül, a bíróságnak kell kimondania a végső szót - tájékoztatta a Pécsi Újság.hu-t Nagy Erzsébet, a szervezet városi ügyvivője.

Jelen állás szerint az is bizonytalan, egyáltalán hány pécsi tanár venne részt az akcióban. A PDSZ itteni szervezete mintegy 3-500 fős aktív tagsággal rendelkezik (ez a pécsi pedagógusi létszám mintegy 30-40 százalékát jelenti), ám Nagy Erzsébet szerint nem a szakszervezet nagyságán múlik majd, hogy sikeres lesz-e az akció, hiszen „a sztrájkot az egész pedagógus társadalom részére" hirdetik meg.

Mindenesetre, ha tudják majd, hogy egyáltalán milyen jellegű munkabeszüntetést hirdethetnek, a számokkal kapcsolatban is tisztulhat a kép.

- A csatlakozási hajlandóságot mérő felméréseinken a pedagógusok többsége attól tette függővé a részvételét, hogy pontosan milyen akcióról is lenne szó. A többség nem támogatja például, hogy a sztrájk alatt vigyázzunk a gyerekekre - mondta Nagy Erzsébet. Hozzátette: a PDSZ jogászai szerint „a közoktatás nem esik azon területek közé, ahol elégséges szolgáltatást kell nyújtani, így csak a személy-és vagyonbiztonságot kell szavatolni, amit leginkább úgy lehet elérni, ha az iskolában egyáltalán nem folyik tanítás".

Ha a PDSZ elképzelései szerint alakulnak az események, a pécsi nebulók a sztrájk napján lelakatolt iskolaajtókkal találják szembe magukat.

- A sztrájknak csak akkor van értelme, ha a másik félnek ez kellemetlenséget okoz. Ugyanakkor nem akarunk rosszat sem a dolgozóknak, sem pedig a tanulóknak és szüleiknek, ezért gördülő sztrájkban gondolkodunk. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden nap az ország más és más városa vagy tankerülete lenne érintett. A részleteket hamarosan kidolgozzuk - tudtuk meg a szakszervezeti ügyvivőtől.

Nagy Erzsébet hozzátette, könnyen lehet, hogy utcai demonstrációt is tartanak Pécsett, a tüntetésre pedig várják többek közt a Hallgatói, valamint a Középiskolai Hálózat tagjait is.

Képünkön: tüntető tanárok a Széchenyi téren, egy korábbi demonstráción. 

Palotás P.