Lekerül a napirendről a martonfai menekülttábor építése: átlépett rajta az idő

2015. szeptember 15. kedd 12:32

Frissítve: 2015. szeptember 15. kedd 14:50

Lekerül a napirendről a martonfai menekülttábor építése: átlépett rajta az idő

A Pécsi Újság.hu kormányhoz közel álló forrásokból úgy értesült, várhatóan mégsem építek fel a Martonfára és Sormásra tervezett menekülttáborokat. Információink szerint az előkészítő munkálatokat is leállították, mivel a létesítményekre a migrációs válsággal kapcsolatos új fejlemények miatt nincs már szükség. Értesülésünket alátámasztja a választókerület kereszténydemokrata országgyűlési képviselője, dr. Hargitai János parlamenti felszólalása is, aki úgy fogalmazott, „a kérdés újragondolható". 

Bár tény, hogy a Martonfán és a Zala megyei Sormáson létesítendő átmeneti menekülttáborok felépítését előíró kormányhatározat egyelőre továbbra is érvényben van, a Pécsi Újság.hu kormányhoz közel álló forrásokból úgy értesült, a létesítményeket mégsem fogják kialakítani. Információink szerint a beruházások előkészítését is leállították, az elmúlt időszakban tervezési munkálatok sem zajlottak.

LMP: el kell vetni a martonfai menekülttábor tervét

Az LMP a martonfai menekülttábor létrehozásáról szóló kormánydöntés visszavonását sürgeti, annak ugyanis a párt szerint csupán a konfliktus szítása, a politikai haszonszerzés a célja. Schiffer András társelnök-frakcióvezető kedden Keresztes László Lóránttal, a pécsi önkormányzat LMP-s tagjával, valamint Angyal Károly Tibor Baranya megyei közgyűlési képviselővel tájékozódott a helyszínen. Ezt követően az MTI-nek úgy nyilatkozott: táborra ugyan szükség van a menekültek számára, de ezt nem lehet "a helyiek torkán erőből lenyomva" megvalósítani.Emlékeztetett: lenne olyan település a megyében, amely nyitott erre, a mintegy kétszáz lelkes, elszegényedő Martonfán azonban egy példamutató fejlesztésnek, a falu ökológiai gazdaságának bővítését akadályozza, hogy a honvédség nem adja át a kérdéses területet.
Keresztes László Lóránt pécsi képviselő szerint a pécsi fideszes városvezetés cserben hagyta a városát, hiszen másfél hónapja nem szólalt meg a baranyai megyeszékhelytől másfél kilométerre létesítendő tábor ügyében. A politikus az előzetes konzultáció elmaradását is nehezményezte, de azt is: nem tudható, milyen kompenzációt remélhetnek az itt élők.
Angyal Károly Tibor hatalmasnak ítéli a tábor forrásigényét, a kijelölt gyakorlótéren ugyanis nincs megfelelő infrastruktúra.

MTI

Mindennek hátterében az áll, hogy az idő egyszerűen túllépett a magyarországi menekülttáborok létesítését célzó elképzeléseken, az illegális bevándorlókkal kapcsolatos új fejlemények (a déli határ lezárása, a migránsokra vonatkozó szigorú szabályozás bevezetése;) miatt már nincs szükség a fogadóállomásokra.


Információinkat alátámasztja a mohácsi választókerület (ott található Martonfa is) országgyűlési képviselője, dr. Hargitai János parlamenti felszólalása is, aki a KDNP vezérszónokaként fejtette ki a véleményét a migrációs helyzetről, valamint a táborok építéséről.

„Mohácsi országgyűlési képviselőként, tehát a térség képviselőjeként többszörösen is megszólítottnak érzem magam, hogy kifejtsem az álláspontunkat erről a válsághelyzetről. Két évtizeddel ezelőtt, amikor a határaink mentén, Mohács határában az egykori Jugoszlávia területéről menekültek hozzánk a háború elől a szomszédaink, más hangulatban éltük meg azt a menekültáradatot, ami akkor Mohács térségét elözönlötte. Akkor anélkül, hogy táborokat létesítettünk volna, csak Mohács térségében körülbelül ötezer menekültet fogadtunk be, és ezt természetesnek éreztük. Ma viszont egész más hangulatban éli meg ezt a menekültáradatot Baranya megye és a határ menti térség" - fogalmazott.

- Törvényszerű, hogy a kormány új javaslatokkal jön elő, amelyeknek lényege, hogy a határaink mentén akarjuk megfogni a bevándorlók áradatát.

Martonfára kitérve pedig így folytatta: „teljes joggal félelmekkel vannak a martonfaiak, amikor arról értesülnek, hogy mellettük egy ideiglenes állomás létesülne. Baranya aprófalvas térség, ahova nem lehet úgy elhelyezni még külterületre sem ideiglenes befogadóhelyet, hogy egy karnyújtásnyira tőle ne lenne lakott hely. Ismerem a martonfai befogadóhely helyét, szó szerint bármilyen irányba nézek, templomtornyokat látok, karnyújtásnyi távolságra települések vannak".

- Azt gondolom, Martonfát a döntés előtt értesíteni kellett volna erről a helyzetről, tudván azt, hogy vannak politikai erők, amelyek meg is akarják lovagolni az ilyen helyzeteket, és természetes, hogy megteszik. Én azt vetem fel a kormánynak, hogy fontolja meg: ha tranzitzónákat hozunk létre, akkor oda kellene minden erőt koncentrálni, hisz ott akarjuk kezelni ezeket a kérdéseket, és csak ennek fényében akarjunk, ha szükséges, máshol ideiglenes befogadóhelyeket létrehozni. Akkor, amikor Martonfáról vagy Sormásról a kormány döntött, a tranzitzónák még napirenden sem voltak. Ezért én azt gondolom, hogy legitim az a felvetés, hogy ilyen szempontból ez a kérdés újragondolható - szögezte le dr. Hargitai János.

Archív képünkön: egy transzparens az illegális bevándorlók számára Martonfára tervezett ideiglenes befogadóállomás elleni tüntetésen a pécsi Széchenyi téren augusztus 7-én.

M. B. - Fotó: Sóki Tamás/MTI