Lehet, hogy önnek is jár önkormányzati támogatás, csak még nem tud róla? Akkor ezt olvassa el!

2015. március 03. kedd 18:59

Lehet, hogy önnek is jár önkormányzati támogatás, csak még nem tud róla? Akkor ezt olvassa el!

Márciustól a rászorultsági alapon járó, eddig az önkormányzatoktól kérhető támogatások egy része már a járási hivatalokban igényelhető, míg a településeknél maradókat a helyhatóságok folyósítják - ha tudják. Pécsett tudják. Lesz rá keret, a közgyűlés döntése értelmében megmaradnak az eddigi juttatások.  

 

A Gyurcsány-párt helyi képviselője, Kunszt Márta úgy kommentálta a márciustól változó pécsi segélyezési rendszert, hogy azzal „a város folytatja azt a hagyományt, hogy szociálisan érzékeny". Az elismerő szavak után azonban megjegyezte az is, „mégis az tapasztalható, hogy számos ellátatlan él a városban", arra utalva, hogy sokan a feltételek miatt nem tudják igénybe venni azokat. 

Aki viszont eddig jogosult volt valamilyen ellátásra, az ezt követően is lesz.

A márciustól élő új szabályozás lényege, hogy az önkormányzatok által adható támogatások megszűnnek. Közülük kettő, jelesül a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, valamint a rendszeres szociális segély a járási hivatalokban igényelhető, utóbbit át is keresztelték egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásra. Az összes további ellátási forma fenntartásáról, átalakításáról vagy eltörléséről az önkormányzatok határozhatnak, s nekik is kell állniuk a számlát.

Kinek jár?

Pécsett több ezer embernek folyósít valamilyen támogatást az önkormányzat.
A segélyeknek szigorú feltételei vannak.
Például havi háromezer forint gyógyszertámogatást az kaphat, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét meghaladja, de nem több annak 160 százalékánál, egyedül élő esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékát meghaladja, de nem több annak 210 százalékánál, és a havi rendszeres gyógyszerköltsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötödét meghaladja. 

Pécsett a Páva Zsolt polgármester által jegyzett, és a közgyűlésben elfogadott helyi rendelet szerint minden marad a régiben. Erre ugyanakkora, 457 millió forintos keret áll rendelkezésre, amekkora szerepelt a tavalyi költségvetésben.

Ennek alapján idén Pécsett lakhatási-, ápolási-, gyógyszer támogatási- és adósságcsökkentési támogatás kérhető az eddigi feltételek alapján.

Az adósságcsökkentési támogatáson ugyanaz értendő, mint eddig, vagyis azoknak a rendeletben előírt feltételeknek megfelelő személyeknek jár, akik a rezsivel maradtak el legkevesebb ötvenezer, legfeljebb kétszázezer forinttal. Más adósságok, például pénzintézetekkel szemben fennállók, csökkentésére értelemszerűen nem igényelhető.

Megmarad a rendkívüli települési támogatás is az átmeneti válsághelyzetekbe kerülő pécsi családok számára. A szociális háló részeként továbbra is válthat kedvezményes bérletet az összes alsó tagozatos kisdiák, valamint a felsősök egy része, valamint az étkeztetési támogatás is igényelhető.

B. E. - Fotó: Dittrich Éva