Legalább tízezren búcsúztatták kedden a telet és az idei busójárást Mohácson

2016. február 09. kedd 20:55

Legalább tízezren búcsúztatták kedden a telet és az idei busójárást Mohácson

A hagyományos húshagyókeddi máglyagyújtással és a telet jelképező koporsó elégetésével véget ért Mohácson az idei busójárás. A város főterén kedden este is sok ezren voltak.  

Szinte biztos, hogy az idei busójárás a látogatók számát tekintve több rekordot is megdöntött. Alighanem még sosem látogattak el annyian az esemény szombati és vasárnapi programjaira, mint idén. 

Sőt, ugyanez elmondható húshagyókeddre is. A Széchenyi téren - ahol bő egy évtizede még csak jórészt csak mohácsiak voltak jelen ilyenkor - legalább tízezren gyűltek össze ismét, hogy elbúcsúztassák a telet és az idei busójárást. 

A vendégsereg érkezését az árusok is meglovagolták: fél-, harmad áron kínálták portékájukat, például ugyanaz a kereplő, ami vasárnap 1500 forintba került, kedden már ötszázért is megvásárolható volt. A kereslet-kínálat törvényszerűségei ezúttal is érvényesültek, a készletek szépen fogytak, s így mindenki elégedett lehetett. 

Hegedűs Emese, a busójárás egyik főszervezője a távirati irodának elmondta, az eseménysorozat hat napja alatt mintegy nyolcvan rendezvényt tartottak, a szórakoztatásról 1100 busó és száz egyéb maskarás gondoskodott, és 260 árus, köztük népművészek, iparművészek, kézművesek, vendéglősök kínálták termékeiket. 

Hozzátette, a vasárnapi kiemelt programok mellett egyre többen érkeznek a farsangi rendezvénysorozat pénteki és szombati, valamint húshagyókeddi zárónapjára is. Bár a mohácsiak azt tartják, hogy a busójárás keddi napja az övék, és akkor van az ő farsangjuk, a szombaton és vasárnap tapasztalható tumultus miatt újabban sok turista erre a napra időzíti a látogatását.

Hegedűs Emese ugyancsak kedvező fejleménynek nevezte, hogy a busójárásra egyre több család érkezik nem szervezett út keretében.

Szerinte a rendezvénysorozat népszerűségének elmúlt években tapasztalt ugrásszerű növekedése egyértelműen annak köszönhető, hogy a népszokás 2009-ben felkerült a szellemi kulturális örökségek UNESCO-listájára. Már nemcsak Magyarországról és nem is csak a környező országokból, hanem Németországból, Angliából, az Egyesült Államokból, sőt, Kínából is jönnek turistacsoportok Mohácsra.

M. B. - MTI - Fotó: MTI / Sóki Tamás