Látványos eredmények a közmunkaprogramokban

2017. február 14. kedd 11:30

Látványos eredmények a közmunkaprogramokban

Több mint ezer embernek adtak munkát a közfoglalkoztatási programok a tavalyi évben Komlón. Közülük többen ráadásul mostanra már versenypiaci munkahelyen vagy vállalkozóként dolgoznak.

A tavalyi évben összesen 1193 fő vett részt hosszabb-rövidebb ideig a különféle közfoglalkoztatási programokban Komlón. 10 százalékuk a versenypiaci álláshoz jutást előmozdító szakképesítések megszerzését célzó tanfolyamokon - többek között kőművesnek, targoncakezelőnek és ápolónak is -, tanulhatott, míg a többieket több mint tucatnyi különféle városi intézmény foglalkoztatta.

A legszerteágazóbb feladatköröket a Városgondnokság látta el, csak ők több mint 800 közfoglalkoztatottnak adtak munkát 2016-ban. Szerteágazó tevékenységük eredményei Komló minden pontján szembeötlőek. Zöldségeket és gombákat termesztettek, amely a közétkeztetést látta el nyersanyaggal. Fontos mérföldkő, hogy tavaly elindulhatott a savanyítóüzem, a tésztagyár pedig szociális szövetkezetté alakulva önfenntartóvá vált.

A mezőgazdasági tevékenység mellett számos közfoglalkoztatott dolgozott az önkormányzati területek karbantartásán. Ez nem csak a belterületi parkok, virágágyások és fák gondozását jelenti, hanem a város tulajdonában lévő erdők és 26 hektáros energiaültetvény teendőinek elvégzését is. Emellett a közmunkaprogramoknak köszönhető számos járda, lépcsősor és parkoló felújítása, amelyhez az építőanyagot a szintén a közmunkaprogramban működtetett betonelemgyár állította elő.

A közmunkások szakértelmének köszönhető több önkormányzati bérlakás felújítása, sőt a Nagy László utcában új, bérbeadható szakemberlakások felépítése is. Utóbbi jelenleg is zajlik, hamarosan tető alá kerül az épület.

„Ezeknek a programoknak a forrásait túlnyomórészt pályázati úton, állami támogatásból biztosította a város, de Komlón teremtettek értéket" - mondta el Polics József polgármester. „A tavalyi évben közel 1,4 milliárd forintot szerzett az önkormányzat erre a célra, amit saját erőből 41 millió forinttal egészített ki. Ezt anyagköltségre, a munkavégzés feltételeinek megteremtésére fordítottuk. Örömmel látjuk, hogy az év során egyre több ember lépett ki a közfoglalkoztatásból és talált „hagyományos" állást magának vagy éppen indított vállalkozást. Az idei évben is folytatni szeretnénk ezt az értékteremtő munkát, ezért azon dolgozunk, hogy ehhez hasonló nagyságrendű összeggel tudjunk gazdálkodni - tette hozzá, utalva a a 2017-es közfoglalkoztatási pályázatok reménybeli sikerére."

Forrás: Komló Város Önkormányzata