Látvány, pörgés, tradíció: jövőre ünnepli harmincadik születésnapját a Fordan Táncklub

2017. április 29. szombat 08:42

Látvány, pörgés, tradíció: jövőre ünnepli harmincadik születésnapját a Fordan Táncklub

Az általános iskolásoktól az ötven év felettiekig minden korosztály megtalálhatja a neki való táncot a Fordan Tánccentrumban. A klubot feleségével, Majorlaki Ágnessel közösen vezető Papp Viktor szerint sikerük (egyik) titka, hogy emberközelbe hozzák a nehéz akrobatikus rock 'n' roll sportágat, így bárki számára elérhetővé teszik azt.  

Az ország egyik legsikeresebb és legismertebb stúdiója a Fordan Táncklub, amely 2018-ban ünnepli alapításának harmincadik évfordulóját - ritka az olyan táncos klub, amely ilyen régóta működik. 

- Többszörösen is jubileumi lesz a következő esztendő. Harmincöt éve kezdtem el előbb amatőr, majd profi táncosként foglalkozni az akrobatikus rock 'n' roll sportággal, harminc éve alapítottam a klubot, és tíz éve nyitotta meg kapuit a Fordan Táncklub - sorolta Papp Viktor, a klub vezetője.

A látványos versenyek már a kezdetektől fogva vonzzák a közönséget és a sport iránt érdeklődőket, ez elmúlt három évtizedben több ezer táncost nevelt ki az egyesület.

- Nagyon fontos, hogy az edzői, oktatói gárdánk emberközelbe hozza az amúgy igen nehéz sportágat, így bárki számára elérhetővé teszik azt. A lehetőség minden fiatal számára adott, kérdés, hogy mennyire tud vele élni, milyen lehetőségei vannak, mennyire szorgalmas, illetve a genetikából adódóan meddig tud eljutni ebben a sportágban.

Az akrobatikus rock 'n' roll mellett azért könnyebb tánc is űzhető, az úgynevezett fashion dance például bárki számára elsajátítható.

A Fordan Táncklub elsődlegesen az általános-, valamint a középiskolásokat szólítja meg, de már a négy-ötéves korosztályt is várják az úgynevezett manótornára. Az egyik páros tagjai pedig elmúltak ötven esztendősek, mégis rendszeres fellépők a rendezvényeken, sőt ők vezetik a Retro Táncműhelyt.

A mozgás öröme mellett természetesen a verseny sem utolsó.

- Három versenyrendszerben járunk megmérettetésekre. A fő vonalnak a Magyar TáncSport Szakszövetség rendezvényei számítanak, egy évben körülbelül negyven igazolt sportolónk vesz részt ezeken. Jelenleg a legbüszkébbek a Poór András - Görbe Anita felnőtt „B" kategóriás párosra vagyok, akik kivívták a válogatottságot, tavaly három világkupán indultak, a legjobb eredményük a hetedik hely volt. A világranglistán százöt páros közül a tizenötödik helyen állnak.

Papp Viktor szerint a Fordan név minőséget és tradíciót jelent. Mint fogalmazott, Pécs legrégebbi, folyamatosan működő amatőr táncklubja „nyomot hagyott a város kulturális és sportéletében".


Képünkön: próbálnak a fordanosok.

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc