Látogatókat ejtettek foglyul az Északi Várfalsétányon, a falon lemászva szabadultak

2017. április 03. hétfő 16:18

Látogatókat ejtettek foglyul az Északi Várfalsétányon, a falon lemászva szabadultak

Belvárosi sétára indult vasárnap délután Varga József a barátaival. Látták, hogy be lehet menni a Bazilika - Kőtár által határolt területre, ezért arra gondoltak, körbenéznek a Székesegyház mellett található kertben, az Északi Várfalsétányon. Kellemesen töltötték az időt, egészen addig, míg távozni nem akartak: kiderült, hogy a több mint tízfős társaságot bezárták. 

Többször is lehetett már mendemondákat hallani arról, hogy időnként bent reked az Északi Várfalsétányon egy-egy csoport vagy magányos látogató, mindeddig azonban ez csak városi legendának tűnt. 

Mostanáig.

Egyik olvasónk, Varga József ugyanis azzal kereste fel szerkesztőségünket, hogy ők is hasonlóképpen jártak. 

Történt, hogy a pécsi férfi családjával, és a hozzájuk látogatóba érkezett barátaikkal a jó időt kihasználva belvárosi sétára indultak. A több mint tíz főből állt társaság az ilyentájt különösen megkapó kertbe is ellátogatott. 

Minden szép és jó volt, a kellemes napsütésben csak úgy repült az idő. Viszont Amikor távozni készültek, roppant kellemetlen meglepetésben volt részük: azzal szembesültek, hogy bezárták őket.

 

Bár a területnek két kijárata is van - az egyik a kőház felől egy körülbelül 3-4 méter magas üvegajtó, a másik pedig a Káptalan utca felőli kapu -, egyik sem volt nyitva.

Mivel sehol nem volt feltüntetve egy telefonszám (vagy legalább is ők nem találtak ilyet), amit ebben az esetben fel lehetne hívni, a rendőrségtől kértek segítséget a kétségbeesett emberek. A hatóság emberei segítőkészen próbáltak is kapcsolatba lépni a terület gazdájával, a Pécsi Egyházmegye munkatársaival.

Mindeközben azonban néhányan testi épségüket kockára téve lemásztak a Bazilika melletti falon, hogy kijuthassanak. Végül így sikerült egyikőjüknek segítséget kérni az ügyeletes kapuőrtől, aki valamivel hét óra után kiengedte a csoportot, akik csaknem két órát töltöttek el a kert foglyaiként. 

Varga József szerint a gondnok aztán még méltatlankodott is, hogy a váltótársa nem járt el elég figyelmesen, amikor bezárta a kaput. Hozzátette, hogy ez valóban nem az első eset, sőt, lényegében majdhogynem mindennapos, hogy bezárnak valakit.

Megkerestük a Pécsi Egyházmegyét, ők azonban nem nyilatkoztak az ügyben.

Vermes Nikolett - Fotó: Dittrich Éva