Külföldi támogatással épül meg a legmodernebb hazai gyermekhospice ház

2015. július 23. csütörtök 17:17

A Szemem Fénye Alapítvány nemrég elnyerte a THE VELUX FOUNDATIONS támogatását. Az 1.011.186 eurós hozzájárulásnak köszönhetően elkezdődhet Magyarország legnagyobb legmodernebb gyermokhospice házának megépítése.

A nemzetközi színtéren már elterjedt gyermekhospice szolgáltatás itthon még mindig gyerekcipőben jár. 2010-ben Gyura Barbara, a Szemem Fénye Alapítvány vezetője indította el a kezdeményezést, amely rengeteg gyógyíthatatlan vagy súlyos beteg gyermek és családja életét tehermentesítette a nehéz időkben. Munkája nem maradt visszhang nélkül: az egészségügyi kormányzat is komolyabban elkezdett foglalkozni a területtel.

A több mint egy évig tartó, nagyon hosszas döntési folyamat végül jó hírrel zárult, hiszem a Szemem Fénye Alapítván elnyerte a jelentős összeget.
Így az alapítvány a THE VELUX FOUNDATION pályázatának segítségével egy újabb intézményt hozhat létra. Egy közel 1700 négyzetméteres épület és körülötte egy több mint húszezer négyzetméteres park alkotja majd a központot, amelyben egyidejűleg nyolc gyermek és hat fiatal felnőtt ellátására nyílik lehetőség. A külön terápiás részlegen számos kezelést (hidro-, játék-, gyógy- és zeneterápiát) is igénybe vehetnek a beteg gyermekek. 

A külföldről érkező támogatás segítségével még több érintett család veheti igénybe a gyermekhospice ház ingyenes szolgáltatásait, továbbá egy gyógyíthatatlan betegséggel küzdő fiatal felnőttek mindennapjait megkönnyítő lehetőség is rendelkezésre áll majd. 

A VELUX cégcsoport alapítója, Villum Kann Rasmussen, már a vállalatcsoport fejlődésének kezdeti időszakaszában megfogalmazta a legfontosabb célkitűzéseit. Olyan mintavállalatokat kívánt létrehozni , amelyek a társadalom számára hasznos tevékenységet fogy tatnak és egyéb tekintetben is mintaértékű munkát végeznek. Úgy gondolta, hogy egy vállalkozás érzékeny a társadalom problémáira is és erejéhez mérten közreműködjön azok megoldásában. Ebből a célból hozta létra a VELUX alapítványokat (THE VELUX FOUNDATION), amelyek az elmúlt hosszú évek során óriási összegeket fordítottak különböző támogatásokra Európa számos országában. Az utolsó években, megtapasztalva a magyarországi szociális ellátó rendszer nehézségeit, az alapítvány támogatásai a társadalmilag hátrányos helyzetű csoportok helyzetének javítását célozták meg. 

Jelen pillanatban az új gyermekhospice ház tervezési és építési engedélyezési munkálatai zajlanak, azonban több mint egymillió euró elnyerésével már idén elkezdődik az építkezés.

A megvalósuláshoz és a későbbi fenntartáshoz azonban elengedhetetlen a lakossági és a gazdasági szereplők segítsége. A támogatás lehetőségeiről a Szemem Fénye Alapítvány hivatalos oldalán, illetve a www.newhospice.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: Szemem Fénye Alapítvány