Kukaborogatók akasztják ki a kertvárosiakat, de a belvárost sem kímélik: csak a hecc kedvéért?

2017. május 08. hétfő 17:00

Kukaborogatók akasztják ki a kertvárosiakat, de a belvárost sem kímélik: csak a hecc kedvéért?

Szomorú látvány fogadta olvasónkat a minap a Krisztina téri buszmegállóban - nem először. Mint a szerkesztőségünkhöz eljuttatott fotón látszik, a hulladéktároló szinte teljes tartalmát kiborították. Másnap nem sokkal arrébb, a Berzsenyi utcai megállóban tapasztalhattak hasonlót az autóbuszra várakozók.

Úgy tűnik, valaki (vagy valakik) abból űznek sportot Kertvárosban, hogy a szemetesek tartalmát a járdára borítják. Ez történt több alkalommal a Krisztina téri, illetve a Berzsenyi utcai megállóban is. Hogy egy hibbant károkozóról van szó vagy éppen olyanról, aki keres valamit a kukákban, nem tudni, ám annyi bizonyos, a környéken élők idegeit egyre jobban borzolják ezek a történések.

A témával kapcsolatban megkerestük a BIOKOM Nonprofit Kft.-t, akiktől megtudtuk, a Kertvárosban tapasztaltak nem számítanak egyedinek.

- Előfordul, hogy valamilyen okból kifolyólag kiborítják egy-egy edény tartalmát, azonban szerencsére ez nem rendszeres. A legtöbb ilyen esettel a belvárosi területeken lehet találkozni - tudtuk meg Erdős Rékától, a városüzemeltetési cég sajtófelelősétől.

 

Hozzátette: nagy problémát okoz, amikor erőfitogtatásból, vagy csak a „hecc kedvéért" ütik, rúgják, esetenként ki is döntik a kukákat. A cél nélküli rongálások sok bosszúságot és természetesen plusz munkát jelentenek a társaság számára.

Valaki a kukáig is lusta elvinni

Sajnos egészen elképesztő nemtörődömségről is akadnak példák, ha a szemetelésről van szó. Érthetetlen például, hogyan került egy kis füves részre egy adag háztartási hulladék, amikor pár méterre ott a szemetes - fogalmazott olvasónk, aki erről az esetről is készített felvételt.

A városi közterületeken mintegy ezerötszáz darab úgynevezett parki hulladékgyűjtő, azaz kisebb méretű utcai szemetes található. Ezeket elhelyezkedésüktől függően különböző gyakoriságokkal üríti a BIOKOM. A legforgalmasabb területeken napi három-négy, míg a kevésbé látogatott helyszíneken heti egy-két alkalommal végzik el a munkát.

A lapunkhoz eljutott panaszok alapján problémát jelent, hogy a nagyobb gyűjtők tartalma is sok esetben a járdán landol, „köszönhetően" a guberálóknak. Fontos tudni azonban, hogy a lakossági hulladéktárolók környezetének tisztán tartása - a köztisztaság fenntartásáról szóló helyi rendelet értelmében - a tulajdonos kötelessége.

 

Képeink amatőr felvételek.

Palotás P.