Közeleg a petárdaszezon, kezdődnek az ellenőrzések

2014. november 25. kedd 14:07

December végén Baranyában több tucat helyszínen vásárolhatnak pirotechnikai eszközöket az érdeklődők, bár még csak november vége van, az előkészületek már javában folynak, mert árusítani csak hatósági engedély birtokában lehetséges.

A hatályos jogszabályok alapján a katasztrófavédelem munkatársai egyrészt szakhatóságként működnek közre a tűzijátékok megtartásának engedélyezési eljárásában, másrészt ellenőrzik a tűzvédelmi feltételek teljesülését is. A pirotechnikai eszközök polgári célú használatával kapcsolatos engedélyezési eljárásban a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságnak van hatásköre.

Az eljárásban a katasztrófavédelem tűzvédelmi szakhatóságként jár el, és az engedélykérelemben csatolt dokumentumok megvizsgálása alapján - szükség szerint helyszíni szemle tartásával - nyilatkozik, hogy a pirotechnikai eszközök telepítése, és felhasználása, valamint az árusítóhelyek elhelyezkedése tűzvédelmi szempontból megfelelő-e.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2013-ban 23 esetben járt el szakhatóságként pirotechnikai eszközök árusítóhelyeinek engedélyezésében. A rendőrség csak a szakhatósági állásfoglalás ismeretében engedélyezi a pirotechnikai eszközök árusítását és használatát.