Közel négy év börtönre ítélték Wolf Gyulát, 63 milliót pedig még fizetnie is kell

2014. március 05. szerda 13:37

Első fokon bűnösnek mondta ki, és három év tíz hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte szerdán a Pécsi Törvényszék W. Gyulát, a Pécsi Egyházmegye volt vagyonkezelőjét. 

A katolikus papot költségvetési csalásban, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelésben és a számvitel rendjének megsértésében mondta ki bűnösnek. Az ítélet szerint az általa okozott kárt is meg kell térítenie: az államnak az adóhivatalon keresztül nyolcmilliót, volt munkáltatójának, az egyházmegyének ötvenötmillió forintot kell fizetnie.

W. Gyula 1994-től tizenhat éven át végezte az egyházmegye vagyonkezelői feladatait. A vádirat szerint olyanoknak is engedélyezte az adó- és járulékmentes kistérségi támogatás kifizetését, akik erre nem voltak jogosultak. Elmulasztotta a járulékfizetési kötelezettség havonkénti bevallását és teljesítését, így több millió forint egészségbiztosítási és munkaadói járulékkal rövidítette meg a költségvetést. A könyvelési hiányosságok miatt követhetetlen volt az egyházmegye gazdálkodása.

A perben korábban tanúként hallgatták ki Mayer Mihály volt pécsi püspököt is. Azt mondta, nem tudott a vádiratban felsorolt visszaélésekről, nem látott bele olyan részletességgel az egyházmegye, annak alapítványának és cégének működésébe, gazdasági ügyeibe, hogy ezeket észre tudja venni.

Bár a döntés nem jogerős, ezzel tulajdonképpen lezárult az egyházmegye 2010-ben kirobbant botránykrónikája. Miután 2010 nyarán Mayer Mihály megyéspüspök leváltotta W. Gyulát, egy ismeretlen feljelentő - akiről utóbb kiderült, hogy Csizmadia Zoltán, egy kiugrott katolikus pap - súlyos bűncselekményekkel gyanúsította meg az egyházmegye vezetését.

Magánokirat-hamisítás, állami támogatások elsikkasztása, nagy összegű csalás és más gazdasági bűncselekmények, valamint gyermekek sérelmére elkövetett szexuális visszaélés is szerepelt a vádpontok között.

Az ügyészség nyomozást rendelt el, a két éven át tartó eljárás után végül csak W. Gyulát vádolták meg, a feljelentésben foglaltakkal szemben kevésbé súlyos bűncselekményekkel.

A többi vádpontban vagy nem igazolódott, hogy bűncselekmény történt, vagy el sem indult a nyomozás, mert az állítólagos sértettek nem tettek feljelentést.

 

P. Zs.