Közel 400 milliós beruházást hajtottak végre a Pécsi-vízen

2014. december 17. szerda 12:17

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság európai uniós fejlesztés keretében mintegy 345 millió forintos beruházást hajtott végre a Pécsi-vízen és két mellékágán. A Pécsi-víz 8 km-, a Gerdei vízfolyás 2 km-, a Szabadszentkirályi vízfolyás 4 km hosszú szakaszán folytak kiviteli munkák.

A fejlesztés célja a Pécsi-víz és mellékágainak jókarbahelyezése, gépi fenntarthatóságának lehetővé tétele volt.

A két mellékág, a Szabadszentkirályi és a Gerdei vízfolyás önkormányzati tulajdonban és kezelésben van. A projekt megvalósulása érdekében a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumi megállapodást kötött az érintett önkormányzatokkal. A kiviteli munkák során az önkormányzati szakaszon közel 6 km hosszon javultak a lefolyási viszonyok. A kotrási munkákon felül 2 átközlekedő műtárgy átépítésére és 2 surrantó építésére került sor. 

A Pécsi-víz állami tulajdonú szakaszán kotrási terv alapján került helyreállításra az engedélyes állapot. A gépi fenntartás lehetőségét átközlekedő műtárgyak építésével, átépítésével oldottuk meg.

 

A fejlesztéseket az Igazgatóság Európai Uniós pályázati forrásból a 2013-as év végén kezdte meg. A kivitelezési munkálatok 2014. december elején fejeződtek be - mondta el Pecze János műszaki igazgató-helyettes.

A beruházás a DDOP-5.1.5/B-11-2012-0054 számú kiírásra benyújtott pályázattal az Új Széchenyi Terv Dél-dunántúli Operatív Program keretein belül valósult meg.

Forrás: Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság