Közadakozásból újulhat meg a Rákóczi úti ház méltatlanul elhanyagolt Madonna-szobra

2017. június 23. péntek 07:54

Közadakozásból újulhat meg a Rákóczi úti ház méltatlanul elhanyagolt Madonna-szobra

Adománygyűjtés indult a pécsi Rákóczi úton található Madonna-szobor felújítása, illetve a tartószerkezet megerősítése érdekében. A nyolcvan éve készült műalkotást nagyjából 240 ezer forintból lehet rendbe tenni.

A 20. század elején még megszokott volt, hogy egy-egy műalkotás a helyiek adományozása révén készült el - ilyen módon született meg például a Zsolnay-szobor is. Manapság azonban már ritkaságszámba megy az olyan gyűjtés, mint amilyen nemrég indult Pécsett.

Évekkel ezelőtt figyelt fel a Rákóczi út 39. címen található ház homlokzatát díszítő szoborra Vörösné Deák Andrea, a Kertvárosban működő Mosolymanó Egyesület elnöke. Az idő vasfoga nem kímélte a műalkotást, tartószerkezete kimondottan rossz állapotban van. Elhatározta, hogy a civil szervezet tagjaival közösen megmentik a Madonna alakot.

- A járási hivatalt, illetve a társasház kezelőjét is felkerestem. Kiderült, Szomor László 1937-ben készült alkotása nem műemlék és helyi védettség alatt sem áll - emlékezett vissza.

Csizi Péter is segített

Mint megtudtuk, eddig összesen 110 ezer forint folyt be az elkülönített bankszámlaszámra. Elsőként Csizi Péter utalt, a politikus 50 ezer forinttal járult hozzá a felújítás költségéhez. 

A felújítás tehát viszonylag kevés bürokrácia mellett elvégezhető, már „csak" két fontos lépés maradt hátra: a megfelelő művész megtalálása, illetve a pénz összegyűjtése.

- A munkával kapcsolatban Keményffy Gábor szobrásztól kértünk árajánlatot, ő készítette többek közt a pécsi városháza lépcsőházában lévő, Zsolnay kerámiákból összeállított órát, illetve csobogót.

Az ajánlat alapján nagyjából 240 ezer forintból végezhető el a szakszerű felújítás. Ezt a pénzt adományokból szeretnék összegyűjteni.

- Az egyik jótékonysági programunk keretében értékes kisebb szobrokat, porcelánokat kaptunk. A felajánlóval egyeztetve ezekre licitálhatnak azok, akik támogatni szeretnék a szobor felújítását.

E mellett a 11600006-00000000-64879848-as bankszámlaszámra várják az adományokat.

A felújítással kapcsolatos szerződést - százezer forintos előleggel - már megkötötték. A megállapodás értelmében a művésznek október 15-ig kell megszépítenie a műalkotást, illetve megerősítenie a tartószerkezetet.

A tervek között szerepel, hogy a szobor helyi védettséget kapjon. Ha pedig sikeres lesz az akció, további alkotások felújítása ügyében is lépni fognak. 

Az árverésről és a gyűjtésről további információk ide kattintva olvashatók.

 

Képünkön a Zsolnay-gyárból származó pirogránitból készült alkotás látható.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva