Kővári szerint akár félmilliárdot is spórolhatna a Tüke Busz a biogázzal

2012. október 06. szombat 19:04

Kővári szerint akár félmilliárdot is spórolhatna a Tüke Busz a biogázzal

Az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) egyik sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a gazdaságélénkítő intézkedések között "kiemelt szerep juthat a helyi erőforrások kiaknázásának, egyebek mellett egy Pécsett kialakítandó biogáz-üzem működésbe hozatala által". Kővári János országgyűlési képviselő, az egyesület elnöke szerint amennyiben a pécsi buszok egyharmada biogáz-üzemeltetésű lenne, az félmilliárd forinttal is olcsóbbá tehetné a helyi közösségi közlekedés fenntartását.  

A Pécsett létesítendő biogáz-üzem ötlete nem új keletű elképzelés, hiszen pár évvel ezelőtt a Pécsi Vízmű egy 1,2 milliárd forintos beruházás keretében már belekezdett egy ezt megcélzó projektbe, amely során a pellérdi szennyvíztelepre álmodtak meg fűtésre és elektromos áram előállítására is alkalmas létesítményt.

A biogáz-üzem által előállított végtermék lehetséges hasznosítását nemrég Kővári János, az ŐPE elnöke vetette fel ismét. A politikus szerint ugyanis az üzem kialakítása nemcsak a pécsi szennyvíztelepet működtető Tettye Forrásház, hanem a közösségi közlekedést bonyolító Tüke Busz Zrt. számára is hasznos és költséghatékony beruházás lenne.

Csöngei Adrienn, a Forrásház sajtóreferense a Pécsi Újság érdeklődésére azt mondta, a társaság "szakmai és műszaki partnerként" vesz részt az előkészület alatt lévő projektben.

- Több koncepció, így több megvalósíthatósági tanulmány is készült a biogáz-üzem projektre, és arra, hogy pontosan milyen célra alkalmazzák a szennyvíz feldolgozása után visszamaradó hulladékot. Jelenleg hatósági vizsgálat alatt áll az erőmű környezeti hatástanulmánya, a Tettye Forrásház Zrt. pedig egyeztető tárgyalásokon vesz részt a műszaki megvalósíthatóság feltételeiről. Ha a feltételek adottak, leghamarabb két év múlva kezdődhet a próbaüzem.

A pécsi üzemben előállított biogáz - megfelelő technológia alkalmazásával - többféle módon alakítható zöld energiává, így akár villamos energia és hőenergia is nyerhető belőle.

- Ahhoz, hogy a biogázt például a helyi buszközlekedés szolgálatába állítsák, jelentős beruházásokra (kéntelenítő technológia, gázmosás, - tisztítás) és speciális töltőállomás kiépítésére van szükség. Emellett a járműveket is át kell alakítani gázüzemű motoros buszokká - közölte a sajtóreferens.

A kép egy szennyvíztelepen készült.

H. L. B. - Képünk illusztráció