Korszerűsítésekre nyert pályázati támogatást a PÉTÁV

2015. október 28. szerda 07:30

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program pályázati keretében 174,68 millió forint támogatást nyert a PÉTÁV Kft. korábban megvalósított hőközpont-korszerűsítési, vezeték-felújítási és piacbővítési tevékenységére.

Az eredményes pályázat révén három nagy hőveszteségű vezetékszakasz felújításához, két felhasználói hőközpont korszerűsítéséhez, a Püspöki Pincészet, a PTE Honvéd utcai épülete, a PTE klinikai tömb, a Belvárosi Templom és a Megye utcai gyermekotthon távhőre csatlakoztatásához kapott a PÉTÁV Kft. utólagos támogatást.

A támogatott beruházások következtében jelentősen csökkent a hálózati és hőközponti energiaveszteség, javult az ellátásbiztonság, bővült a pécsi távhőszolgáltatási piac, amely további jótékony hatással van az energiatakarékos üzemeltetésére és hosszabb távon a pécsi távhőárak alakulására.

A projekt keretében támogatott korszerűsítések 2013 és 2015 közt valósultak meg. Korábban nem volt lehetőség egyenként támogatásért pályázni ezekre a korszerűsítési tevékenységekre, az új pályázati kiírás viszont lehetőséget nyújtott több korszerűsítő és piacbővítő beruházás összevonásával történő pályázat benyújtására.

A projekt alapvető célja azoknak a tevékenységeknek a támogatása, melyek hozzájárulnak energiafelhasználás csökkentéséhez és ezen keresztül az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

A támogatott beruházások megvalósításával a megtakarított éves elsődleges energiahordozó mennyiség 18000 GJ/év, az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentésének éves átlagos mértéke 1137 tonna CO2 ekvivalens kibocsátás.

Forrás: PÉTÁV Kft.