„Könyvtárba mentem, gyere utánam": Pécsett is tartalmas programokat kínálnak a héten

2015. október 05. hétfő 08:30

A Csorba Győző Könyvtár Baranya megyében 2015. október 5. és 12. között szervezi meg az Országos Könyvtári Napok megyei rendezvényeit. A programsorozat szlogenje 2015-ben: Könyvtárba mentem, gyere utánam! 

A könyvtári hét során több mint húsz irodalmi, zenei és gyermekeknek szóló programon vehetnek részt a könyvek szerelmesei Pécsett és Baranya számos településén.

Többek között találkozhatnak Lőrincz L. Lászlóval, Zacher Gáborral, Dragomán Györggyel, Grecsó Krisztiánnal és Kollár-Klemencz Lászlóval, megismerhetik Méhes Károly és Szabó T. Anna új könyveit. Az operabarátokat Mozart legszebb darabjaival várjuk, a gyerekeknek pedig Berg Judit, Vig Balázs és Szegedi Katalin mesél.


Hétfő:
10.00: 35 éves a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár - születésnapi visszatekintés

A könyvtár születésnapján az egykori igazgatók emlékeznek a könyvtár fennállásának legszebb perceire Sólyom Katalin színművész közreműködésével.

14.00: A Nyugat története - A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításának megnyitója
Helyszín: Tudásközpont, földszint

A 20. század eleji Magyarország pezsgő szellemi életében sorra alapították a lapokat, szinte minden évben új irodalmi folyóirat indult. A Nyugat közvetlen előzményeinek tekinthető lapokban összegyűlt, évről évre formálódott a legendás folyóirat kezdő gárdája, Osvát Ernő, Ignotus, Fenyő Miksa, Ady Endre, Hatvany Lajos, Kaffka Margit, Gellért Oszkár. Hajnalba nyúló kávéházi beszélgetések során határozták el a Nyugat elindítását.
A kiállítást összeállította: Kelevéz Ágnes irodalomtörténész, irodalmi muzeológus és Szilágyi Judit irodalomtörténész, irodalmi muzeológus.

A kiállítást megnyitja: Kelevéz Ágnes irodalomtörténész. A megnyitó után Szilágyi Judit rendhagyó tárlatvezetést tart az érdeklődőknek.
A kiállítás 2015. október 30-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében. Iskolai csoportok számára előzetes bejelentkezés alapján tárlatvezetést tartunk.

Kedd:
16.30: Az internet veszélyei - „rendhagyó szülői értekezlet"

Nálunk is egyre elterjedtebb a köznyelvben a „Facebook-depresszió", a „Facebook-függőség" és a „Facebook-ragadozó" kifejezés. Az előadásból a közösségi oldalak rejtette veszélyekről, és azok kiküszöböléséről hallhatunk hasznos információkat Fekete Rita rendőr alezredesről, aki a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt ifjúságvédelmi főelőadója.

18.00: Író-olvasó találkozó Péterfy Gergellyel
Helyszín: Tudásközpont, -1. szint, nagyelőadó

Péterfy Gergely Déry-, Márai- és József Attila-díjas íróval, forgatókönyvíróval és szerkesztővel Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője beszélget nagysikerű, Aegon Művészeti Díjas, a Kitömött barbár című könyvéről.
A mű Kazinczy Ferenc és a fekete bőrű Angelo Soliman barátságának története. A szerző tíz évig írta a regényt, szereplőivel szinte együtt élt: házának sziklakertjébe néhány méretes kődarabot vitt Kazinczy egykori széphalmi birtokának istállófalából, bécsi levéltárakban komoly kutatásokat végzett a regénye hátteréül szolgáló történelmi korszakról.

Szerda:
18.00: Zacher Gábor előadása: Miért óvjuk meg gyermekünket a káros szenvedélyektől?
Helyszín: Tudásközpont, -1. szint, nagyelőadó

Függőnek lenni betegség, amelynek megvannak a testi és pszichés tünetei. „Persze amikor szóba kerül a függőség, szinte mindenki az úgynevezett rossz függőségekre gondol, úgymint alkohol, kábítószer, dohányzás, játékszenvedély. De mi a helyzet a többi függőséggel: koffein, vásárlás, számítógép, Facebook, csokoládé, edzés, vásárlás, szex" - teszi fel a kérdést Dr. Zacher Gábor toxikológus.

Csütörtök:
11.00: Találkozás Berg Judittal, a Rumini könyvek szerzőjével

A szerző saját bevallása szerint három lánya és kisfia nemcsak ihletője történeteinek, de néha
ötletgazdáik vagy épp „megrendelőik" is. Az Év Gyermekkönyve-díjat 2007-ben Rumini című könyvéért kapta meg, 2011-ben József Attila-díjjal ismerték el írói tevékenységét. Történeteit mindenkinek érdemes olvasni: a gyerekek könnyen megértik, ám a felnőtteknek sem együgyű.
A mostani programon Berg Judit az olvasástanulásról tart interaktív előadást a Tökmag sorozatot bemutatva. A program 6-8 éves gyerekeknek szól.
A találkozón a Berg Judit történeteivel kapcsolatos rajzpályázat legjobb alkotásait is díjazzuk, kiállítjuk. A díjakat maga a szerző adja át.
Gyermekcsoportok jelentkezését az alábbi elérhetőségeken várjuk: [email protected]

18.00: Méhes Károly: Néma galambok utcája című könyvének bemutatója
Az író beszélgetőpartnere Érsek Nándor, a Scolar Kiadó igazgatója.

Méhes Károly új könyve 2015-ben jelent meg a Scolar Kiadó gondozásában. „Az epikus road movie egy középkorúak válságában szenvedő, magányával és szüleihez fűződő kapcsolatával számot vető férfi nyarát beszéli el. Egy férfiét, aki új életet kezd, vagy talán éppen visszatalál önmagához. A pergő párbeszédekkel teli, humoros regény lapjain mindannyian magunkra ismerhetünk: mi vagyunk a magyarországi városok utcáin járó-kelő és az utak mentén autóstoppoló Porr Benedek, az olykor csetlő-botló, esendő kisember, aki azonban hatalmas felfedezést tesz: sosem késő nekiindulni az életnek."

Péntek:
10.00-12.00 és 13.00-15.00: Böngéssz Nagyi! - ismerkedés az internettel
Helyszín: Tudásközpont, 2. emelet, számítógépterem

A program célja az internetezés és a közösségi oldalak használatának gyakorlatorientált átadása. Az interaktív előadásra előzetes ismeretek nélkül is bátran lehet jelentkezni! A csoportok megfelelő tempóban, gyakori ismétléssel, az egyes lépések jegyzetelésével dolgozzák fel és gyakorolják be az új ismereteket. Témák: böngészés, közösségi oldalak megismerése.
A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni lehet az alábbi elérhetőségeken: [email protected], 72/501-500/28058


17.00: Nők, nők, férfiak
Zenés irodalmi est Grecsó Krisztiánnal és Kollár-Klemencz Lászlóval
Helyszín: Tudásközpont, -1. szint, nagyelőadó

A dalszerző, frontember (Kistehén zenekar) és az író közös estjén előkerül ihlet és barátság, szerelmek és szeretők, maradás és menekülés, remény és lemondás. Mindez közös dalokban, új novellákban. Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. A zenés kalandozás különlegessége, hogy Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik.


Szombat:
9.00-17.00 Könyves szombat a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtárban
Helyszín: Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár (Pécs, Nagy Jenő u. 24.)

Ezen a napon 9.00-17.00 óráig ingyenes beiratkozással és meghosszabbított nyitva tartással várja olvasóit a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár, emellett a lejárt határidejű könyveket késedelmi díj nélkül visszaveszi.

13.00-18.00: Retro Könyvvásár a Hamerli-házban
Helyszín: Belvárosi Könyvtár (Pécs, Király u. 9.)

17.00: Találkozás Lőrincz L. Lászlóval
Helyszín: Tudásközpont, -1. szint, nagyelőadó[/font]

Lőrincz L. László orientalista, író, műfordító. A Leslie L. Lawrence és Frank Cockney álnéven is alkotó szerző - könyveinek eladott példányszámát tekintve - jelenleg Magyarország legsikeresebb írója. Többségében keleti tárgyú kalandregényeiben ötvöződik a biztonsággal kezelt tudományos ismeretek és a kutatások során felhalmozott tapasztalatok ismeretterjesztő szándéka, valamint a fordulatos, izgalmas cselekmény. E kettősség - a tudományos háttér és az élvezetes olvasmányosság - adja művei igazi értékét.

Vasárnap
17.00: Opera-mesék: Egy zseni meg egy másik - Mozart és Da ponte
Helyszín: Tudásközpont, 0. szint, konferenciaterem[/font]

Hábetler András és barátainak operanépszerűsítő előadása kicsiknek és nagyoknak. Az est során szórakoztató, humoros formában ismerhetjük meg az operák történetét, szereplői pedig testközelbe kerülnek a hallgatósággal. A zenés beszélgetés során részletek hangzanak el a Don Giovanni, a Figaro házassága és a Cosi fan tutte című operákból.

EQM