Könyvbemutatóra várják az irodalom iránt érdeklődőket

2016. augusztus 23. kedd 07:55

Könyvbemutatóra várják az irodalom iránt érdeklődőket

Augusztus 24-én, szerdán 17 órától mutatják be a A magyar nyelv Horvátországban című alkotást a Művészetek és Irodalom Házában.

Az 1990 előtti magyar nyelvtudomány egyik adóssága volt, hogy nemigen foglalkozott Trianon nyelvi következményeivel.

A rendszerváltás után A magyar nyelv a Kárpát-medencében a XX. század végén című kutatás keretében határon túli és magyarországi nyelvészek elkészítették a környező országok kisebbségi magyar nyelvhasználatának szociolingvisztikai elemzését Trianontól az 1990-es évek közepéig.

A kutatók azonos szerkezetben tárgyalták a kisebbségi magyarok földrajzi és demográfiai jellemzőit, politikai, gazdasági, kulturális és vallási helyzetét, a nyelvekhez fűződő attitűdöket és a nyelvi konfliktusokat, a nyelvi törvényeket, a magyar nyelv szerepét az oktatásban, a közigazgatásban és a tömegtájékoztatásban. A szigorúan nyelvészeti részek a kétnyelvűség hatásait írták le, vagyis a magyarországi magyarok és a határon túliak közti nyelvi azonosságokat és különbségeket elemezték. Ebből a kutatásból a horvátországi magyarok a délszláv (honvédő) háború miatt kimaradtak. A hiányt 2013 őszén kezdtük pótolni, s most a kárpátaljai (1998), vajdasági (1999), szlovákiai (2000) és az összevont ausztriai és szlovéniai (2012) monográfiák után megjelenik A magyar nyelv Horvátországban is, magyarországi és horvátországi nyelvészek, valamint eszéki, zágrábi és pécsi egyetemi hallgatók munkájaként.

A könyv ismertetésén túl bemutatunk egy válogatást a nyelvészeti terepmunka során készített hangfelvételekből.

Szerzők: Fancsaly Éva (PTE), Gúti Erika (PTE), Kontra Miklós (Károli Gáspár Református Egyetem), Molnár Ljubić Mónika (Josip Strossmayer Egyetem, Eszék), Oszkó Beatrix (MTA Nyelvtudományi Intézet), Siklósi Beáta (Josip Strossmayer Egyetem, Eszék), Žagar Szentesi Orsolya (Zágrábi Egyetem)

Szerkesztő: Kontra Miklós

Forrás: iranypecs.hu - Fotó: pexels.com