Konfuciusz Intézetet hoznak létre a PTE Egészségtudományi Karán

2014. február 05. szerda 14:48

Konfuciusz Intézetet hoznak létre a PTE Egészségtudományi Karán

Mint arról korábban írtunk, egy Xiao Qian kínai nagykövet által vezetett delegáció tárgyalt nemrégiben a Pécsi Tudományegyetemen. A küldöttség egy Konfuciusz Intézet létrehozásának részleteiről, valamint további kínai-magyar együttműködési lehetőségekről egyeztetett az egyetem vezetőségével. Munkatársunknak Betlehem József, az Egészségtudományi Kar dékánja és a kezdeményezés egyik szervezője nyilatkozott a részletekről.

- Honnan jött a pécsi Konfuciusz Intézet létrehozásának az ötlete? 

- Konfuciusz Intézetek a világ több száz pontján léteznek, melyek közül számos Európában, és jelenleg három Magyarországon működik. Budapesten, Szegeden és Miskolcon. Karunk egyetemi docense, dr. Hegyi Gabriella vetette fel egy pécsi intézet létrehozásának az ötletét, még évekkel ezelőtt. Ő több évtizede foglalkozik komplementer medicinával és szoros kapcsolatot tart fenn több kínai egyetemmel is. Ez hozta magával az együttműködés intézményesítésének és elmélyítésének gondolatát. A Konfuciusz Intézeteket a kínai kormány a kínai nyelv és kultúra terjesztésére hozza létre a befogadó országok közreműködésével. A mi esetünkben azonban többről van szó, hisz az intézetnek egy további célja is lesz, mégpedig a hagyományos kínai gyógymódok hiteles megjelenítése és a nyugati orvoslással való együttes vizsgálatuk és tanítása.

- Korábban is voltak kínai kapcsolatai a Pécsi Tudományegyetemnek.

- Régóta vannak kapcsolataink Kínával, azonban jelenlegi partnerünk, a Hebei United University az egyik legelismertebb ezen a területen. A múlt évben egyetemünk rektora is megtekintette a kínai egyetem működését. A PTE velük már valósított meg közös kínai-magyar pályázatot is, így valószínűleg ebből adódott a bizalom pécsi universitas iránt.

- Mióta tartanak az egyeztetések ez ügyben? 

- A pécsi Konfuciusz Intézet létrehozásának előkészületei két évre nyúlnak vissza, azonban az elmúlt félévben gyorsultak fel az egyeztetések. Tudni kell, hogy egy ilyen intézet létrehozásának a procedúrája viszonylag hosszú, akár több éves folyamat is lehet. A kínai kormány hatóságai előzetesen a kérelem minden részletét megvizsgálják, helyszíni látogatást tesznek, és egyeztetnek a befogadó ország nagykövetségével. A végső döntés pedig kizárólag a kínai kormánytól függ.

- Az együttműködési megállapodás keretein belül milyen lehetőségek jöhetnek szóba?

- A részletek kimunkálása most is zajlik, azonban az egyértelmű, hogy nem csak a hagyományos kínai gyógymódok vizsgálatára és tanítására szeretnénk figyelmet fordítani. Bízunk benne, hogy az egyetem legtöbb karának lesz kapcsolódása a projekthez. 

- Hol hoznák létre az új intézetet? 

- Az új intézet fő bázisa az Egészségtudományi Karon lenne, hisz itt működik - tudomásuk szerint az országban egyetlen - komplementer medicinával foglalkozó tanszék. A szakmai program még egyeztetés alatt áll. Kezdetben néhány kínai egyetemi kolléga fog érkezni a program kialakítására, akik nem feltétlenül orvosok lesznek, hisz az intézetnek kultúra- és nyelvközvetítő célja is van. Fontos megemlíteni, hogy az évezredek óta működő és Kínában jelenleg is alkalmazott hagyományos gyógymódok a nyugati medicina kultúrkörébe és modern, tudományosan megalapozott szakmai elvárásrendszerébe kell, hogy illeszkedjenek. A szakmai program mindkét fél által történő jóváhagyását követően fogunk tudni erről további részleteket bemutatni.

- A kínai kapcsolatok erősítése nem csak a Pécsi Tudományegyetem érdeke, hanem a városé és a régióé is.

- Ha a világban zajló gazdasági folyamatokat nézzük, látható, hogy ahol a kínai tőke beruházásokat hajt végre, ott fellendül a gazdaság is. A kínai és a magyar kormány által a legutóbbi időben aláírt szerződések a jövőbe való invesztíció jegyében történtek. Pécsnek is szüksége van gazdaságot erősítő beruházásokra, az egyetemnek pedig hallgatókra, akár kínaiakra is. Az intézet hatásköre ebben a tekintetben azonban nem csak az országra, hanem a Közép-Európára is kiterjedhetne elképzeléseink szerint.

Képünkön: Dr. Bódis József pécsi rektor a kínai delegáció néhány tagjával tárgyal. 

Horváth Patrícia