Klórgázszivárgást szimuláltak a szigetvári tanuszodában

2016. augusztus 23. kedd 17:23

Klórgázszivárgást szimuláltak a szigetvári tanuszodában

Ellenőrző gyakorlatot szervezett kedden a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat a szigetvári tanuszodában.

A gyakorlat célja többek között az volt, hogy egyrészt ellenőrizzék a tűzoltók korábbi helyismereti foglalkozásokon elsajátított ismereteit, másrészt pedig azt, hogy miként végzik a mentést a veszélyes anyag jelenléte mellett.

A feltételezés szerint, az uszoda gépházában emberi mulasztás következtében klórgáz keletkezett. Az uszoda friss levegő ellátásáért felelős ventilátor beszívta a keletkezett gázt, és az uszoda légterébe juttatta. A létesítményben észlelték a klór jelenlétét és megkezdték az épület kiürítését, de egy ember bennmaradt az uszodában. A gépész munkatársnak sikerült megakadályoznia a további gázfejlődést.

A sellyei és a szigetvári tűzoltók mellett, pécsi beavatkozók és a katasztrófavédelmi mobil labor is részt vett a feltételezett szituáció megoldásában. Az elsődleges felderítést követően, rövid időn belül megtalálták azt a vendéget, aki nem tudta elhagyni az épületet. A veszélyes anyag jelenléte miatt, speciális védőruházatban dolgoztak a tűzoltók a klórgázzal telítődött épületrészben. A feladatok végrehajtásához áramfejlesztőt és nagy teljesítményű ventilátort is telepítettek. A szellőztetést követően, pedig gondoskodtak a felhasznált eszközök mentesítéséről és a kiömlött veszélyes anyag lefedéséről is.

A megfeleltre minősített gyakorlat értékelése során minden mozzanatot átbeszéltek a résztvevők, majd közösen megtekintették a pécsi műszaki mentő konténer tartalmát.

 

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelem