Kisplasztikai quadriennálé nyílik szombaton a Janus Múzeumban

2015. február 28. szombat 07:27

Az I. Országos Kisplasztikai Quadriennálé megnyitójára február 28-án, szombaton 11 órakor kerül sor a Modern Magyar Képtárban. A tárlat május 3-ig lesz megtekinthető.

1967-ben rendezték meg Pécsett az első Országos Kisplasztikai Biennálét, majd egy évvel később az Országos Kerámia Biennálét. Ezt követően mindkét eseménysor megért 20-20 további folytatást, számos állandó részvevővel, majd az utóbbi időszakban sok fiatal alkotó is csatlakozott a kiállítókhoz.

Az esemény főszervezője, Sárkány József művészettörténész, főmuzeológus, a JPM Művészettörténeti Osztályának vezetője azonban úgy döntött, hogy ezentúl négyévente lesz Pécsett országos kisplasztikai kiállítás. Ekkora intervallum (4 év) ugyanis szükséges ahhoz, hogy elkészüljön annyi műalkotás, amelyből ki lehet válogatni egy rangos kiállításra való keresztmetszetet.

A tárlat február 28-án, szombaton 11 órakor nyílik meg a Modern Magyar Képtárban, megnyitó beszédet dr. Fabényi Julia művészettörténész, a JPM korábbi igazgatója tart. A 2014 decemberében közzétett felhívásra 260 alkotó jelentkezett mintegy 600 szoborral, a kiállított művekről - akárcsak a díjakról - szakmai zsűri döntött. A tárlaton 85 művész 135 alkotását csodálhatja meg majd a nagyérdemű.

Forrás: JPM