Kisasszony-napi búcsút tartanak Magyaregregyen

2015. augusztus 30. vasárnap 13:02

Kisasszony-napi búcsút tartanak Magyaregregyen

A Pécsi Egyházmegye híres Mária-kegyhelyén, Magyaregregy-Szentkúton tartanak Kisasszony-napi búcsút szeptember 5. és 8. között. 

1856 október végén a Torma-völgyben keletkezett a kút. Már akkor számos zarándok kereste fel. Jankó János kárászi plébános az egyre érkező zarándokok elhelyezésére 1859-ben deszkából kápolnát építtetett, téglából oltárt emeltetett és gipszből Szűz Mária- szobrot készíttetett.

1864 és 1867 között tartósabb anyagból építettek kápolnát, amelyet 1867. szeptember 8-án, Kisasszony napján szenteltek fel. 1884-ben felújították a rossz állapotba került építményt.

1948-ban Szentes Károly plébános határozta el egy új kéttornyú kápolna felépítését. Terve még abban az évben megvalósult. A kápolna felújítása 1998-ban kezdődött el.

A hagyomány szerint az egregyi kútnál főleg szembetegek kerestek gyógyulást. A forráshoz Baranya, Tolna, Somogy, Zala és Bács megyékből, valamint a távoli Szlavóniából és Horvátországból érkeztek zarándokok. A szent kút mellett faragott homokkő kereszt áll. A búcsújárók a kápolnához Szűz Mária születés- és névnapján (szeptember 8. és 12.) érkeznek tömegesen.

A részletes program itt található!

 

Forrás: Pécsi Egyházmegye