Kímélik a pénztárcákat: a forralt bor és a tea ára sem szaladhat az egekig a pécsi adventi vásáron

2015. november 27. péntek 15:02

Kímélik a pénztárcákat: a forralt bor és a tea ára sem szaladhat az egekig a pécsi adventi vásáron

Péntektől várja az érdeklődőket a Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár a belvárosban. Tavaly sokan arra panaszkodtak, hogy túl magasak voltak az árak, ezért idén a szervezők meghatározták, hogy egy-egy termékért mennyit kérhetnek az árusok. A kereskedők nyolcvan százaléka pécsi.

Színes kavalkáddal és igazi ünnepi ízekkel hangolódhatnak a pécsiek a karácsonyra. Amellett, hogy az adventi vásár programjai és kínálata nívósnak ígérkezik, az árak sem emelkednek az égig. Némely árucikk és termék tekintetében a vállalkozókkal kötött szerződésekben a szervező Zsolnay Örökségkezelő (ZsÖK) Nonprofit Kft. meghatározta, mennyit kérhetnek a kereskedők.

- A forró tea maximum ötven forint, a forralt bor legfeljebb százötven forintba kerülhet deciliterenként. A kürtőskalács esetében arra ösztönzi a cég a szolgáltatót, hogy igény esetén kisebb adagot is áruljanak, kedvező áron - nyilatkozta hírportálunknak Vincze Balázs, a ZsÖK ügyvezetője.

Kérdésünkre elmondta, valamennyi felkínált árusító helyre találtak bérlőket, így összességében nyolc borász, húsz vendéglátós, öt civil szervezet és harmincnégy kézműves települ ki a vásárra. A vállalkozók kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy pécsi, baranyai illetékességűek kapjanak lehetőséget.

Állatsimogató, mesék, kórusok

Nem csak a vásárlás, hanem a színes programok miatt is érdemes ellátogatni a belvárosi adventre. Állatsimogatástól kezdve a rézfúvós, valamint kórus koncerten át egészen a mesemondásig terjed a programok kínálata. A napokra lebontott kínálat ide kattintva olvasható.

- A kitelepülők mintegy nyolcvan százaléka felelt meg ennek az elvárásnak, csak egyes hiánytermékek kézművesei érkeznek majd a megye határain túlról. A célunk, hogy az elkövetkező rendezvényeken száz százalékra emeljük a helyiek arányát - tudtuk meg.

Persze, a „pécsiségen" túl más kritériumokat is megfogalmaztak.

- Törekszünk arra, hogy a kézműves első kézből értékesíthesse az alkotásait, ne kereskedők és viszonteladók települjenek ki. Lefektettük az alapjait annak, hogy a jövőben előnyt élvezzenek a zsűrizett iparművészeti termékek, biztosítva egy minőségi kategória létrejöttét - ismertette az elképzeléseket az önkormányzati tulajdonú cég vezetője.


Képünk a tavalyi vásáron készült. 

Palotás P.