Ki lesz a Janus Pannonius Múzeum új igazgatója? - Az egyetlen jelöltet nem támogatja a szakma?

2014. március 13. csütörtök 21:13

Ki lesz a Janus Pannonius Múzeum új igazgatója? - Az egyetlen jelöltet nem támogatja a szakma?

Március elsejétől már új kinevezett igazgatónak kellene irányítania az önkormányzati kezelésbe került Janus Pannonius Múzeumot. Az előző vezető, Fabényi Júlia távozásával megüresedő posztra kiírt igazgatói pályázatot első körben - három jelölt ellenére - eredménytelenné nyilvánították, a tavaly decemberben megjelent új, második kiírásra azonban csak az a Sáránszki Péter fővárosi műgyűjtő nyújtotta be pályázatát, akit már az előző körben sem támogatott a bírálóbizottság. Sáránszki, a testületbe tagot delegáló Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ) szerint legalábbis, több pályázati kritériumnak sem felel meg. Egyes hírek szerint - amint arról egy fővárosi lap is tudósított - a városvezetés támogatná őt, a szakma (és a minisztérium) viszont nem.

Jelenleg Walterné Müller Judit irányítja megbízott igazgatóként a Janus Pannonius Múzeumot, miután Fabényi Júlia tavaly nyáron átigazolt a fővárosi Ludwig Kortárs Múzeum élére. A helyére - először tavaly júniusban - kiírt pályázatra hárman jelentkeztek, mégis eredménytelenné nyilvánították azt. A december végén közzétett második kiírásra pedig már csak Sáránszki Péter műgyűjtő pályázott.

Az önkormányzat Oktatási és Kulturális Bizottsága a szakmai szervezetekben keringő hírek szerint támogatná Sáránszkit, aki azonban több pályázati feltételnek sem tud maradéktalanul megfelelni - legalábbis a bírálóbizottság tagjai között szereplő Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének (MVMSZ) állásfoglalása szerint.

Kerestük Kálnoki-Gyöngyössy Mártont, az MVMSZ elnökét, aki a folyamatban lévő ügyről nem kívánt nyilatkozni, de - mint mondta - fenntartja írásban tett véleményét, amit a bírálóbizottság tagjaként tett. A Pécsi Újság.hu birtokába került az MVMSZ-elnök írásban megfogalmazott állásfoglalása a pályázat kapcsán.

A dokumentum szerint Sáránszki pályázata "három okból is érvénytelennek tekinthető". Egyrészt, írja, a műgyűjtő nem csatolt szakirányú egyetemi végzettséget igazoló oklevelet, így "az MVMSZ vélelmezi, hogy ilyen végzettséggel nem rendelkezik". Másrészt nincs ötéves múzeumvezetői szakmai gyakorlata. Az anyag kitér rá, hogy a "pályázó által becsatolt igazolások magángalériákban és kiállítások megvalósításában szerzett tapasztalatokra vonatkoznak, azonban olyan igazolást, amely közgyűjteményi területen (jogviszonyban) megszerzett öt évnyi tapasztalatot igazolna, a pályázat nem tartalmaz".

Ez azért lényeges, mert a magángalériák tevékenysége "csak kis részben érintkezik a múzeumok tevékenységével...", így "muzeológiai ismeretek és gyakorlat nélkül egy megyei hatókörű városi múzeumot vezetni és irányítani nem lehet". Ehhez kapcsolódik a szervezet harmadik érve, amely nem teszi Sáránszkit alkalmassá az igazgatói posztra.

Eszerint városi múzeum irányításával az igazgatónak a megbízás időpontjában vezetői gyakorlattal is rendelkeznie kell, ám "közgyűjteményi - vagy ehhez hasonló, releváns, közalkalmazotti - területen megszerzett vezetői gyakorlatról szóló igazolást a becsatolt dokumentumok között nem találtunk. Megbízási szerződéssel álláspontunk szerint vezetői gyakorlatot szerezni nem lehet, mert az nem tartalmazhatja a munkaviszonyban érvényesíthető vezetői kompetenciákat, alá- és fölérendeltségi viszonyokat, utasítási és számonkérési jogkört, stb."

Ezért a MVMSZ szerint a pályamű alapján a pályázat eredménytelenségét kell kimondani.

Az ügyben kerestük Sáránszki Pétert (ő elérhetetlen) és Hoppál Pétert, a kulturális bizottság elnökét is, a politikus azonban azt mondta munkatársunknak, mivel a testület még nem döntött a kérdésben, egyelőre nem kíván nyilatkozni.

Képünk a Modern Magyar Képtárban készült egy korábbi kiállítás megnyitóján.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva