Kezdődik a tanítás a Pécsi Egyházmegye iskoláiban is

2015. augusztus 26. szerda 15:05

Rövidesen újra megkezdődik a tanítás a Pécsi Egyházmegye közoktatási intézményeiben: augusztus utolsó és szeptember első napjai a tanévnyitó ünnepségek időszaka.

A Pécsi Egyházmegye hivatalos, központi tanévnyitója idén a paksi Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium ünnepsége lesz, augusztus 30-án délelőtt 10 órakor a paksi Jézus Szíve templom ad otthont az eseménynek.

A tanévnyitó szentmisét Udvardy György megyéspüspök mutatja be. A paksi intézmény 1993 óta működik, általános iskolai és nyolcosztályos gimnáziumi képzést egyaránt nyújt.

Az iskola pedagógusai egyetértenek abban, hogy az iskolai nevelés csak akkor lesz eredményes, ha a család és az iskola együttműködik, a gyermekek a családban és az iskolában azonos nevelésben részesülnek. Az intézmény a hittanórák és diákmisék mellett magas szinten biztosít idegennyelv-oktatást, művészeti oktatást és sportolási lehetőségeket.

A Tolna megyei Tamásiban működő Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium és Kollégium idén került a Pécsi Egyházmegye fennhatósága alá, először kezd tehát tanévet egyházmegyei iskolaként.

A tanévnyitó ünnepséget augusztus 31-én délután 3 órakor tartják iskolaépületükben, a Bezerédj utca 1-ben. Az 1947-ben létrehozott intézményben jelenleg 4+1 osztályos és 8+1 osztályos képzés folyik, amelynek keretén belül kiemelt figyelmet fordítanak az idegen nyelvi és az informatikai képzésre.

„Az egyházmegye örömmel működtet oktatási intézményeket: a cél a krisztusi tanítás átadása az utánunk jövő generációknak." - fogalmaz Udvardy György pécsi megyéspüspök. A Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő intézmények igyekeznek eleget tenni a feladatnak, s e gondolat reményében kezdik meg az új tanévet.

További egyházmegyei iskolák tanévnyitó ünnepségei:

Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola, Komló: augusztus 31. 17.00
Mohácsi Katolikus Nevelési Központ: augusztus 30. 16.00 (a Schneider Lajos Művészeti Iskola szabadtéri színpadánál)
Park utcai Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Mohács: augusztus 30. 16.00 (a Schneider Lajos Művészeti Iskola szabadtéri színpadánál)
Szent Mór Katolikus Iskolaközpont, Pécs: augusztus 30. 16.00 (pécsi székesegyház)
Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola, Pécs: szeptember 1. 7.45
Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola, Siklós: szeptember 1. 8.00
Szent József Iskolaközpont, Szekszárd: augusztus 30. 8.45 (belvárosi templom)