Kétmilliárdos kárt okozott az államnak egy pécsi bűnszervezet a gyanú szerint

2015. október 14. szerda 14:07

Kétmilliárdos kárt okozott az államnak egy pécsi bűnszervezet a gyanú szerint

Előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság a napokban öt pécsi és egy komlói férfit, akik a gyanú szerint több mint kétmilliárd forintos kárt okoztak a költségvetésnek azzal, hogy cégek láncolatát létrehozva nem fizettek adót.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt egy hónapra előzetes letartóztatásba helyeztek egy főképpen pécsiekből álló társaságot, akik a nyomozás adatai szerint éveken át folytatott üzelmeik révén több mint kétmilliárd forint adót nem fizettek be az államnak.

A nyomozás eddigi adatai szerint az öt pécsi és a komlói illetőségű gyanúsított összehangoltam működő alvállalkozói és munkaerő-kölcsönzői cégláncolatot hoztak létre és működtettek.

A céljuk az volt, hogy a láncolatban szereplő cégek révén, főleg vagyonvédelemmel foglalkozó munkavállalók után az adók és járulékok, valamint az általános forgalmi adó befizetését elkerüljék, és így tegyenek szert haszonra.

A gyanúsítottak ráhatására a bűnszervezet által irányított cégláncolatban szereplő gazdasági társaságok ügyvezetői az adóhatóságot szándékosan tévedésbe ejtették, és a költségvetésnek több mint kétmilliárd forintos kárt okoztak.

Úgy tudjuk, a cégláncolat végén elhelyezkedő vállalkozásokba bejelentett alkalmazottakat valójában a láncolat elején lévő gazdasági társaságok foglalkoztatták, amelyek fiktív munkaerő-kölcsönzés révén csökkentették adófizetési-, és elkerülték járulékfizetési kötelezettségüket.

Ezek a cégek azonban valós munkaerő-kölcsönzéssel nem is foglalkoztak, információink szerint az ügyvezetők általában anyagi gondokkal küzdő személyek voltak, akik nem is tudtak arról, milyen tevékenységet végeznek az általuk papíron irányított vállalkozások. A munkaerő-kölcsönző cégeket az egyik gyanúsított és társai működtették, illetve jellemzően 4-6 havonta váltogatták, cserélték a vezetőket.

M. B.