Kétezer négyzetméteres park, játszótér, fagylaltozó és emlékmű is lesz a Magasház helyén

2016. május 05. csütörtök 11:59

Kétezer négyzetméteres park, játszótér, fagylaltozó és emlékmű is lesz a Magasház helyén

Eldőlt, hogyan gyógyítja be a város a Magasház eltűntetése után keletkező hatalmas „tájsebet": egy kínálkozó pályázat esélyét megragadva mintegy 130 millióból a környék legnagyobb közparkját alakítják ki a területen. Képviselői felvetés alapján azt még vizsgálják, az épület föld alatti szintjeiből kialakítható-e mélygarázs. 

A legutóbbi közgyűlésen véget vetettek a képviselők az éveken át tartó ötletbörzének, s Páva Zsolt polgármester előterjesztést megszavazva eldöntötték, mi kerüljön a bontás alatt álló Magasház helyére.

A terv lényege, hogy a Megyeri téren - összességében mintegy 3400 négyzetméteres felszabaduló területen - a városnegyed legnagyobb zöldterületét alakítják ki. Maga a park kétezer négyzetméteres lesz, mellette hétszáz négyzetméteren játszóteret alakítanak. Az uránvárosi Szilárd Leó Parkhoz hasonlóan egy teraszos fagyizó-cukrászda is helyet kap a területen, amit az önkormányzat építtet fel, aztán az üzemeltetését már bérlőre bízza.

Mementóként (egy egyelőre nem ismert kinézetű) emlékművet is elhelyeznek majd a Megyeri téren, ami azt hivatott hirdetni, hogy ezen a területen állt Magyarország legmagasabb lakóépülete.

Mindez az előzetes költségbecslés szerint 134 millió forintba kerül, amit egy pályázat révén igyekszik előteremteni a város.

A városé lehet

A tervek gyakorlati megvalósítását illetően némi bökkenőt jelent, hogy a terület jelenleg a La Torre 2008 Kft. tulajdonában van. Ez azonban várhatóan nem lesz elháríthatatlan akadály, mivel a cég felszámolása során az önkormányzat - a bontás megelőlegezett költségei miatt - hitelezői igénylőként léphet fel, így a telek tényleges pénzmozgás nélkül kerülhet a város tulajdonába.

Mindazonáltal elképzelhető, hogy további elemmel is bővül a terv. Az Összefogás Pécsért Egyesület képviselője, Kővári János ugyanis az ülésen felvetette, hogy a Magasház bontása a -1 szintig tartson, majd a megmaradó részeket felhasználva mélygarázst kellene kialakítani.

Páva Zsolt válaszában azt mondta, a felvetés jó, s egyben felkérte a Városfejlesztési Zrt-t, számolják ki, mennyibe kerülne az ötlet megvalósítása.

 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva