Két év tíz hónap letöltendő börtönbüntetést kapott a pécsi temetkezési vállalat volt vezetője

2014. szeptember 30. kedd 15:44

Két év tíz hónap letöltendő börtönbüntetést kapott a pécsi temetkezési vállalat volt vezetője

Letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Pécsi Törvényszék kedden nem jogerősen a pécsi temetkezési vállalat volt ügyvezetőjét és társát a cégnek okozott mintegy 36 millió forint vagyoni hátránnyal összefüggésben.

A bíróság Bencze Beáta vezette tanácsa R. Ernőt és a vele baráti kapcsolatban álló L. Józsefet folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelésben mondta ki bűnösnek, és két év tíz hónap, illetve két év szabadságvesztést szabott ki rájuk.

A bíróság indoklásában súlyosbító körülményként értékelte a "gátlástalanságot", mondván, a volt ügyvezető egy adóforintokkal is támogatott gazdasági társaság élén követte el a cselekményeket. 

A bűnösségüket tagadó vádlottak a bűncselekményt azzal követték el, hogy tevékenységük miatt 2007 és 2009 között a koporsók beszerzése, egy autóvásárlás és egyes építési, fűnyírási munkák is a valós értéknél lényegesen többe kerültek a temetkezési cégnek.

R. Ernő hivatalba lépése után változtatott az általa vezetett cég gyakorlatán, és a koporsókat nem a korábbi szállítóktól bizományos értékesítéssel, hanem L. József cégén keresztül, drágábban vásárolta. L. József 630, úgynevezett szociális koporsót is beszerzett, egy részük selejtes, kegyeleti célokra alkalmatlan volt.

Az ügyvezető a temető gyepének nyírásakor és az esedékes építőipari felújítási munkáknál is L. József érdekeltségeibe tartozó vállalkozásokat juttatott előnyhöz, ezek a cégek az elvégzett feladatokhoz képest magasabb díjat kaptak.

R. Ernő egy halottszállító autót hozatott Németországból, és eladta L. Józsefnek, ő pedig azt magasabb áron értékesítette a temetkezési vállalatnak.

Az ügyész fellebbezést jelentett be, R. Ernő 3 nap gondolkodási időt kért.

 

EQM - MTI