Keresztény emlékhelyek újulnak meg a Mecsekben

2017. július 12. szerda 11:48

Keresztény emlékhelyek újulnak meg a Mecsekben

A Mecsekerdő Zrt. 2017-ben felújít minden, a működési területén, valamint annak határain található keresztény erdei emlékhelyet.

Az erdészeti társaság munkáját a Mecsek Egyesület is folyamatosan segíti annak érdekében, hogy a kezelésében álló területeken lévő közjóléti létesítmények (források, pihenőhelyek, emlékhelyek) méltó állapotban várják a természetjárókat. Az októberig tartó időszakban huszonhat helyszínen újulnak meg fa-és kőkeresztek, források, szentábrázolások, az egykori települések templomainak helyét pedig haranglábak és emléktáblák jelzik majd.

A felújításokat alapos kutatómunka előzte meg, az emlékhelyeket a fellelhető dokumentumok (fényképek, leírások) alapján a korabeli formának megfelelőn restaurálják. A megközelíthetőség érdekében a keresztek, források, műalkotások környezetét is rendezik, táblákat helyeznek ki, amelyek ismertetik az emlékhely történetét.


A munkák már elkezdődtek, eddig a Hosszúhetény közelében található Mária-kút és a felsőkövesdi harangláb újult meg. A projekt ünnepélyes zárása a Sasrét-pusztai Mária szobor októberi átadása lesz, amelyen részt vesz Udvardy György megyéspüspök is.

Az alábbi térképen zászlók jelölik a felújításra váró emlékhelyeket, és minden adatot, amelyek a Mecsekerdő Zrt. rendelkezésére állnak. A helyszínekkel kapcsolatos történetek, információk gyűjtése azonban még folytatódik, ehhez kérik a helyi lakosság, a helytörténetben jártas lelkes segítők közreműködését. Akik ismereteik megosztásával segítenének, a [email protected] e-mail címre küldhetik leveleiket.

Forrás: Pécsi Egyházmegye