Képregény-jazzkoncertet ad a Kodályban a belga zenekar

2014. október 29. szerda 15:18

Képregény-jazzkoncertet ad a Kodályban a belga zenekar

A többször Grammy-díjra jelölt brüsszeli Brussels Jazz Orchestra novemberben két koncert erejéig hazánkba érkezik. A budapesti koncertet követően november 20-án a pécsi Kodály Központban a Graphicology című előadáson a képregények és a jazz meglepő fúziójával kecsegteti a közönséget az együttes.

Köztudott, hogy a brüsszeli jazz zenekar imádja, ha a műfajok keresztezik egymást, ez már a védjegyükké is vált. A koncert a Bigband jazz műfaját és a képregényeket hozza össze. Philip Paquet képregényíró - közismert jazzimádó - választott ki néhány régi és új történetet, melyekhez hat zeneszerző írta a kísérő zenéket. Ennek eredményeként született meg a „visual jazz score". A történeteket nagy vászonra vetítik, miközben a Brussels Jazz Orchestra élőben játssza a képek alá a kísérő zenét. Elképesztő élmény a jazz rajongóinak, ugyanakkor az előadás szokatlan módon kalauzolja el a jazz világába a képregények szerelmeseit.

A Brussels Jazz Orchestra a jazz hagyományokban gyökerező nagyzenekari hangzást játszó együttes. Belgiumban az egyetlen professzionális nagy jazz zenekar, és hírnevük bejárta már a világot Szingapúrtól New Yorkig. Gyakori vendégfellépők szerte a világban a fesztiválok színpadán. A belga jazz zenekar 18 CD-t rögzített a mai napig, és munkásságukat számtalan díjjal ismerték el világszerte. 2012-ben a zenekar részese volt az Oscar díjkiosztó gálán diadalt arató The Artist című némafilm sikerének, mint a film kísérőzenéjének társelőadói. A White beauty című album, amelyen Joe Lovano is szerepel, két Grammy-díj jelölést kapott. A Brussels Jazz Orchestra Flagey-ben székel (Brüsszel), és 2013-ban ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját.