Kenőpénzt kért a jobb megbízásokért egy fuvarszervező

2016. szeptember 28. szerda 10:39

Kenőpénzt kért a jobb megbízásokért egy fuvarszervező

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség vesztegetés és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy gazdálkodó szervezet fuvarszervezője, valamint öt fuvarozó ellen.

A vádhatóság közlése szerint az ügy fővádlottja egy országos gazdálkodó szervezet alkalmazásában állt. Munkaköri feladata közé tartozott az élő állat szállításokkal kapcsolatos fuvarmegbízások egyeztetése a fuvarozást végző vállalkozókkal, gazdasági társaságokkal, melyek kapcsán az egyes fuvarmegbízásokkal kapcsolatban önálló döntési joggal rendelkezett.

A vádlottnak a fuvarmegbízásokat az érvényben lévő szerződések alapján gazdaságossági szempontok és a fuvarozók szabad kapacitása alapján kellett elosztani.
2010. év végén a vádlott elhatározta, hogy a fuvarozóktól pénzt kér, hogy őket jobb, nagyobb haszonnal elvégezhető fuvarhoz juttassa.

Aki a kért pénzösszeget megfizette, jobb és kedvezőbb fuvarhoz jutott, míg aki ennek nem tett eleget, azok kedvezőtlenebb fuvart kaptak, vagy egyáltalán nem jutottak megbízáshoz.

A vádlott a fuvarozóktól havonta 50.000-100.000 forintot, illetve esetenként az árbevétel meghatározott százalékát kérte.

A vádlott az öt év alatt összesen nyolc vállalkozótól szedett be pénzt, az ő cselekménye üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának, míg a fuvarozóké vesztegetés bűntettének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmények büntetési tétele 5-10 évig, illetve 1-5 évig terjedő szabadságvesztés.

Forrás: Baranya Megyei Főügyészség