Kenetet adtak a betegek világnapján a Pius templomban

2016. február 12. péntek 17:17

Kenetet adtak a betegek világnapján a Pius templomban

Pécsett, a Pius templomban hosszú évek óta hagyomány, hogy február 3. és 11. között naponta imádkozzák a lourdes-i kilenced egy-egy napjának imáját. Mivel február 11. a betegek világnapja, a szentmisén szolgáltatták ki a betegek kenetét a szenvedőknek.

Szent II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993 óta február 11. a Betegek világnapja. 1858-ban ezen a napon jelent meg a Szűzanya egy Soubirous Bernadett nevű francia lánynak Lourdes-ban, majd néhány nappal később a jelenés helyén lévő barlangban csodatevő forrás fakadt. Szent Bernadett szerzetes lett, rövid élete során összesen tizennyolcszor jelent meg előtte a Szűzanya. Az első jelenés helyén épült templomba évente több százezer zarándok érkezik, és több ezerre tehető a csodás gyógyulások száma. A világnap célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését." Az Egyház ezen a napon a betegekért imádkozik, a szentmiséken sok templomban kiszolgáltatják a betegek kenetét a szenvedőknek. A lourdes-i jelenések természetfeletti jellegét XIII. Leó pápa hivatalosan is elismerte 1891-ben.

Pécsett a Pius templom egykori plébánosa, Lőrincz Sándor atya vezette be a lourdes-i kilenced imádságot, amelyet Lőrincz atya 2013-as halála után is folytatnak. Minden évben február 3. és 11. között naponta imádkozzák a kilenced egy-egy napjának imáját a templom lourdes-i kápolnájában. Február 11-én a 17 órai szentmisén szolgáltatták ki a betegek kenetét.

 

Forrás: Pécsi Egyházmegye - Fotó: Loósz Róbert