Kedden és szerdán ismét sztrájkba lép a pécsi buszsofőrök egy része

2024. február 26. hétfő 17:58

Kedden és szerdán ismét sztrájkba lép a pécsi buszsofőrök egy része

Nem voltak eredményesek a pécsi helyi közösségi közlekedési vállalat, a Tüke Busz Zrt. és az érdekképviselet közötti bértárgyalások hétfőn sem, így megtartja a február 27-re és 28-ra korábban bejelentett munkabeszüntetést a társaságnál működő Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ). 

 

 

A vállalatnál dolgozó autóbusz-vezetők többségét tömörítő érdekképviselet vezetője, Dobi István a SZAKSZ közösségi oldalán jelezte: 20 százalékos alapbéremelést kívánnak elérni a társaság által biztosított 18,5 helyett, így "évi hatvanezer forint béremelésről mondanak le azok az autóbusz-vezetők, akik a keddi és a szerdai napon felveszik a munkát".

A zömében dízelüzemű, kisebb részt elektromos hajtású buszokkal végzett hely közösségi közlekedésben február 27-én, kedden a sztrájkmenetrendben 1738 járat indításával - a megszokotthoz képest csaknem 8 százalékkal kevesebbel - biztosítható az elégséges szolgáltatás, szerdán viszont már a járatok mintegy 28 százaléka maradhat ki - tájékoztatta a helyi közlekedési vállalat, a Tüke Busz Zrt. közleményben az MTI-t.

Fontos feladatként kezelik majd a város ipari parkjaiban működő, illetve a kiemelt foglalkoztatók dolgozóinak a műszakváltásokhoz igazodó szállítását, és arra törekednek, hogy a pécsiek minden lehetséges felületen pontos tájékoztatást kapjanak az elégséges menetrendi szolgáltatásról - közölte a busztársaság. Minden megállóba figyelemfelhívó tájékoztatást helyeztek ki, a társaság honlapján, a tukebusz.hu-n is részletes sztrájkmenetrendet tettek közzé.

A mostani sztrájk már a második idén, hiszen a SZAKSZ január végén is kétnapos sztrájkot tartott. Ezt követően a társaság vezérigazgatója saját hatáskörben döntött úgy, hogy 18,5 százalékos azonnali és 2024 januárig visszamenőlegesen alapórabér-emelést hajt végre.

Dobi István hétfőn az MTI érdeklődésére közölte: felméréseik alapján a küszöbön álló sztrájkban a részvételi hajlandóság 70 százalék körüli, és március 4. és 7. között újabb, immár háromnapos munkabeszüntetést tartanának az autóbusz-vezetők, amennyiben a társaság nem teljesíti az érdekképviselet 20 százalékos emelésre vonatkozó bérkövetelését.

A február 27-re és 28-ra vonatkozó sztrájkmenetrendet a Tüke Busz Zrt. honlapján, a www.tukebusz.hu oldalon lehet figyelemmel követni, továbbá a Google térképalkalmazás útvonaltervezőjét is frissítették a sztrájkmenetrenddel és figyelemfelhívással, így azok is pontosan megtervezhetik utazásukat, akik ezt az alkalmazást használják - tudatta a buszvállalat.

Az éves átlagban 387 alkalmazottat, ezen belül 238 autóbusz-vezetőt foglalkoztató Tüke Busz 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cég, amely 160 - zömében gázolaj, kisebb részt elektromos hajtású - járművel látja el a közösségi közlekedési feladatokat Pécsen.

A 2022. évi eredménykimutatása szerint a nettó árbevétele 2,5 milliárd forint, adózott eredménye 13 millió forint volt.

MTI