Kamu pályázatok ígéretével kaszált nagyon két nő - csaknem száz embert paliztak be

2016. május 05. csütörtök 09:18

Kamu pályázatok ígéretével kaszált nagyon két nő - csaknem száz embert paliztak be

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség nagyobb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat két nő ellen, akik EU-s támogatás ígéretével csaltak ki pénzt.  

A két nő egy hitelközvetítő irodával kötött együttműködési megállapodás keretében kínált pénzügyi szolgáltatásokat.

2013-ben a két vádlott elhatározta, hogy valós szolgáltatás mellett az ügyfeleknek valótlan, ténylegesen nem létező pályázati lehetőségeket kínálnak.
A két hitelközvetítő az ügyfeleket úgy tájékoztatta, hogy kedvező kamatozású, könnyített hitelbírálatú vállalkozásfejlesztési hitel lehetőségéről van tudomásuk, melyek az Európai Unió által biztosított támogatások év végén bennragadt összegének szétosztásából származnak.

A vádlottak e pénzügyi lehetőséget úgy adták elő a sértetteknek, hogy azokra csak úgy lehet pályázni, illetőleg úgy lehet hitelt igényelni, ha a pályázat meghirdetése előtt rendelkezésre bocsátják a pályázati anyagot, illetve ügyintézésre, illetékre 200 ezer forintot.

A vádlottak az általuk kínált valótlan pályázati és hitelkonstrukció valós látszatának kialakítása és fenntartása céljából számos esetben valótlan tartalmú számlát, okiratot állítottak ki a megtévesztett ügyfeleknek.

A két vádlott azonban semmiféle pályázati kérelmet nem nyújtott be megbízóik érdekében, az átvett összegeket saját céljaikra fordították.

2013. áprilisa és 2014. decembere között összesen mintegy 100 embert tévesztettek meg a hitellehetőség ígéretével. Az általuk okozott kár összesen a 19 millió forintot meghaladja, sértettenként 100-500 ezer forint.

A vádlottak cselekménye több rendbeli, üzletszerűen elkövetett nagyobb kárt okozó csalás bűntettének a megállapítására alkalmas

Forrás: Pécsi Járási Ügyészség