Kamerával védik a buszokat, a felvételek bizonyítékok a vandálok ellen

2014. március 13. csütörtök 12:36

Kamerával védik a buszokat, a felvételek bizonyítékok a vandálok ellen

Újdonságnak számít Pécsett, hogy a néhány hete érkezett új Volvo buszokon kamerák figyelik az utasteret. A Tüke Busz Zrt.-nél érdeklődésünkre azt mondták, a rendszerben napokig megőrzik a felvételeket, melyek rongálás esetén bizonyítékul szolgálhatnak. A diszpécser akár élőben is nézheti a kameraképeket.

A február közepén Pécsre érkezett öt új, zöld Volvo busz nem csak a színükkel hoztak újdonságot a város közösségi közlekedésébe: a járműveken ugyanis biztonsági kamerák figyelik az utasteret.

 

- Más autóbuszainkon már alkalmazunk az ajtóelőtereket figyelő kamerákat, az új Volvo járműveken viszont két-két darab, vandálbiztos kamera található, amely az utasteret figyeli - mondta el érdeklődésünkre Bognár Szilvia, a Tüke Busz Zrt. kommunikációs munkatársa.

Mint megtudtuk, a rendszer felszerelése a zöld Volvokban már befejeződött, ám ha minden jól halad, hamarosan újabb buszokba kerülnek kamerák.

- A tapasztalatokat felhasználva célunk, hogy további járműveket lássunk el kamerákkal, ám arról csak a későbbiekben dönt a cég, hogy pontosan hány autóbuszba szereljük be a rendszert - fogalmazott.

A kamerák képeit - a beállítástól függően - három-négy napig tárolják. Ha rongálás történik, ezek a felvételek letölthetőek és a későbbiekben bizonyítékként is felhasználhatók lesznek a gyanúsítottak ellen.

- A járműfedélzetén a lehető legjobb minőségű, úgynevezett fullHD videót rögzítenek a berendezések, de probléma esetén a kiválasztott jármű kameraképeit akár élőben is nézheti a diszpécser - sorolta a rendszer előnyeit a kommunikációs munkatárs.

Képünkön: az új Volvo busz első kamerájának képe

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva