Jut hely a lurkóknak, nem lesz ősszel túlzsúfoltság az önkormányzati óvodákban

2017. július 07. péntek 14:01

Jut hely a lurkóknak, nem lesz ősszel túlzsúfoltság az önkormányzati óvodákban

Ezerhuszonnégy pécsi óvodás hátára kerül iskolatáska ősszel. Mivel az óvodákba beíratott kicsik száma ettől elmarad, az eddigieknél kevesebb csoport működik majd. A tagintézmények túlnyomó többségében a férőhelyeknél kevesebb lurkó jár majd, nem lesz tehát túlzsúfoltság.

A törvényben megengedett létszámmal indulnak a követező nevelési évben a pécsi óvodai csoportok, amelyek főszabály szerint minimum tizenhárom, illetve legfeljebb huszonöt fővel indulhatnak. Az előírások alapján azonban ettől húsz százalékkal eltérhetnek, ha ehhez a fenntartó (jelen esetben a pécsi önkormányzat) hozzájárul.

A legkisebb csoportokkal a Keleti Városrészi Óvoda működik majd, átlagban huszonegy gyerekkel. A kertvárosi, a nyugati és a városközponti ovikban sem térnek el jelentősen ettől, az átlagos csoportok nagyjából 22-23 fősek lesznek.

Mint azt Őri László alpolgármestertől megtudtuk, ezerhuszonnégy gyerek kezdi meg az iskolai tanulmányait a nyári szünetet követően, az óvodákba pedig 958 kicsit írattak be. Ennek megfelelően az eddiginél kevesebb, összesen 165 csoport indul az előttünk álló nevelési évben.

Sorra újulnak meg az ovik

A pécsi önkormányzat jelentős óvodafejlesztési programot indított nemrég, amelynek keretében több intézmény megújul. Már befejezték a munkálatokat a pécsbányai oviban, de jobb körülmények fogadják a következő nevelési évtől a kicsiket többek közt a Siklósi úti, a Németh László utcai, valamint a vasasi óvodában is.

Az elmúlt években több tagintézménnyel kapcsolatban is túlzsúfoltságról panaszkodott a szülők egy része. A folyamatos fejlesztéseknek, illetve a csökkenő gyereklétszám miatt csak néhány óvodában várható, hogy a férőhelyek számánál többen járnak majd, ám az eltérés nem jelentős.

Ebből a szempontból „legszűkösebbnek" a Nyugati Városrészi Óvoda tagintézményei számítanak, néhány lurkóval ugyanis öt helyen is meghaladja az év végén várható létszám a férőhelyeket.

Összességében azonban nincs szó túlzsúfoltságról, a kihasználtság kilencvenhárom százalékos lesz az önkormányzati óvodákban.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva