Jóvátétel: elítéltek is dolgoznak a pécsi várfalsétány felújításán, önként vállalták a munkát

2016. március 25. péntek 08:10

Jóvátétel: elítéltek is dolgoznak a pécsi várfalsétány felújításán, önként vállalták a munkát

Fizetség nélkül dolgoznak pécsi rabok egy civil szervezet közreműködésével az északi várfalsétány rendbe tételén. A programot a büntetés-végrehajtás azzal a céllal indította, hogy segítsék az elítéltek visszailleszkedését a társadalomba. 

Négy felnőtt és két fiatalkorú elítélt is részt vesz az északi várfalsétány felújítási és állagmegóvási munkálataiban. A Gerillart Egyesület által irányított rekonstrukció részeként a pécsi börtönben fogva tartottak tereprendezési feladatokat végeznek - őrizet mellett. A munkát önként, szabadidejükben, díjazás nélkül vállalták a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet reintegrációs programjának keretein belül.

Több mint húszezer órát dolgoztak le

Az egyesület jelenlegi és ezt megelőző projektjei keretében összesen több mint 21 ezer munkaórát dolgozott már le, kétszáznál is több közérdekű munkára ítélt személy. Őket nem szabad összetéveszteni a közfoglalkoztatokkal, ugyanis az egyesületnél így dolgozókra szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetése miatt szabták ki a közérdekű munkát, büntetésképp.

- A célunk az, hogy a fogvatartottak a munkavégzés által szembenézzenek az általuk elkövetett bűncselekménnyel, hogy erősítse a felelősségvállalásukat - mondta Dékány Zsolt, a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka. - Szintén nagyon fontos, hogy az elítéltek közösségi érdekekhez, közösségi értékekhez való elkötelezettségük erősödjön.

A fogvatartottak mellett egy sokoldalú együttműködésnek köszönhetően közérdekű munkára ítéltek is segítik az északi várfalsétány másfél hektáros területének rendbetételét. A tavaly nyár óta zajló munkálatok tavasszal fejeződhetnek be.

Amint azt Tímár Krisztián, a Gerillart Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke lapunknak korábban elmondta, régi vágyuk teljesült azzal, hogy tavaly egy feladatátadási szerződés keretében a BIOKOM-mal megállapodtak ebben.

- Járdákat, utakat, padokat és egyéb köztéri műtárgyakat tartanak tisztán, szükség esetén állítanak helyre és pótolnak foglalkoztatottjaink, akik a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával, valamint Igazságügyi Szolgálatával kötött megállapodásunk keretében vesznek részt a terület rekonstrukciójában.

Hozzátette, mivel az északi várfalsétány környéke munkagépekkel igen nehezen megközelíthető, így ott elengedhetetlen a kétkezi munka.

A várfal belső oldalán a sérült részek helyreállítását pedig a Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola műemléki kőműves szakának növendékei végzik, akik számára e feladat egyben szakmai gyakorlatot is jelent majd.


M. B. - Fotó: Dittrich Éva