Jöttek, láttak, visszamennek – nem maradnak Baranyában a Kanadából hazatért romák

2013. február 21. csütörtök 19:55

Jöttek, láttak, visszamennek – nem maradnak Baranyában a Kanadából hazatért romák

Csak átmeneti időre tér vissza a Kanadából hazaküldött több száz baranyai roma. Hegedűs István, a Baranya Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke munkatársunknak azt mondta, a külföldön szerencsét próbált romák közül gyakorlatilag valamennyien újra az országhatárokon túl szeretnének élni. A megyében jelenleg alig van perspektíva, ám a kisebbségi vezető szerint a nemrég beindult képzési programok pozitív változást hozhatnak.

Miután tavaly decemberben Magyarországot hivatalosan is biztonságos országgá minősítette a kanadai törvényhozás, bezárultak a kapuk a tengerentúli országba vágyók előtt, sőt, a már kint élőket is hazazavarják. A Baranya Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzatot vezető Hegedűs István szerint a megyéből kitelepült romák, ha haza is jönnek, nem maradnak sokáig.

- Úgy tapasztalom, a Kanadából visszatérő romák nagyon rövid időt töltenek csak Magyarországon, a lehető leghamarabb újra szerencsét próbálnak külföldön. Azok közül, akik éltek már a határainkon túl, gyakorlatilag mindegyikük más országban képzeli el a jövőt - adott helyzetjelentést az elnök.

A számokkal kapcsolatban elmondta, ugyan pontos adatok nem állnak rendelkezésére, de „akár ezres nagyságrendre is tehető azok száma, akik az elmúlt években Baranyából külföldre költöztek", a tengerentúlra több száz roma települt át. A legnépszerűbb célpontok között Anglia, Németország és Ausztria szerepel.

A kisebbségi vezető egyáltalán nem lepődik meg azon, hogy a cigányok (is) nagy számban hagyják el a megyét, jelenleg ugyanis "kevés perspektíva adódik Baranyában". Van remény ugyanakkor a helyzet javulására.

- Az Országos Roma Önkormányzat és a miniszterelnök közt nemrég megállapodás született, melynek révén olyan képzési lehetőségek nyíltak meg, melyekre még nem volt példa. Ez pozitív változást hozhat - vetítette előre Hegedűs István.

Palotás P. - Fotó: Vágó Róbert/MTI