Jön a tavasz, az a ravasz - Dávid Mihály magánmeteorológus szerint egyre közelebb a kikelet

2017. február 03. péntek 08:33

Jön a tavasz, az a ravasz - Dávid Mihály magánmeteorológus szerint egyre közelebb a kikelet

Az ország legismertebb magánmeteorológusának, Dávid Mihálynak van egy jó és egy rossz híre: előrejelzése szerint február második felétől egyre enyhébb, már-már tavaszias időre számíthatunk, a nyár viszont pocséknak ígérkezik, egyenesen amondó, hosszabb honi nyaralást ne is tervezzünk. 

Az elmúlt napokban ugyan reggelente még fagyott, ellenben a rigók már daloltak virradatkor - az álmoskönyvek szerint ez azt jelenti, közel a tavasz. Vajon tényleg így van-e, szegeztük a kérdést a hosszabb távra készülő előrejelzéseivel országos hírnévre szert tett nyíregyházi magánmeteorológusnak, Dávid Mihálynak:

- Az álmoskönyvekkel, csakúgy mint a népi megfigyelésekkel nem árt vigyázni. Azt is szokták mondani, hogyha kemény a tél, forró lesz a nyár. Nos, néha lehet, hogy ez bejön, de számításaim szerint idén nem.

On the spot – így készül

Dávid Mihály előrejelzései saját bevallása szerint „egy szerencsés felismerés és 40 év kutatás eredménye” alapján készülnek, s azok tájékoztatást adnak az időjárás változásának folyamatáról. A magánmeteorológus szerint a napi előrejelzéseket nem helyettesíti, de sok esetben napra pontos. Készítését az tette lehetővé, hogy a tudomány által már korábban felismert, időjárást alakító tényezők mellett a Naprendszer tagjainak tömegvonzását is figyelembe veszi. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy az évtizedek alatt összegyűjtött tapasztalatát felhasználva folyamatosan fejleszti módszerét.  

Hozzátette, a rigók és a közelgő kikelet összefüggéséről szóló bölcselet ezúttal viszont helytálló lehet, ugyanis bár a jövő héten még visszatérnek az éjszakai kemény fagyok, a hó második fele ugyanakkor kifejezetten tavaszias lesz, a március meg pláne: olyannyira, hogy a szellőzködő, lágy melegben akár már tapsikolhatnak is a jázminok.

Úgy véli, március hetedikén lesz az utolsó talaj menti fagy, aztán pedig már tényleg kellemes, akár húsz fokos csúcshőmérsékletű napok, hetek várnak ránk.

Az április, május az évszaknak megfelelő, átlagos időjárást hoz majd, nem úgy a nyár.

Dávid Mihály amondó, idén nem érdemes hosszabb szabadságot tervezni valamelyik magyarországi vízparton, mert szerinte biztos nem lesz heteken át kitartó strandidő. Sőt, nemhogy masszív kánikula, de még zavartalan napsütésre se számítsunk több napon át.

Záporok, zivatarok, kisebb-nagyobb viharok teszik tönkre a nyarunkat, a megszokottnál jóval több csapadékkal és az átlagosnál hűvösebb hőmérsékleti értékekkel.

Erdélyi Bianka - Fotó: Facebook