Jön a hőség, a hétvégétől a természetes fürdőhelyeken is berobban a strandszezon

2015. július 03. péntek 09:38

Jön a hőség, a hétvégétől a természetes fürdőhelyeken is berobban a strandszezon

Az idő most a napozás és a fürdőzés szerelmeseinek dolgozik: egyre melegebb lesz, a Dél-Dunántúlon jövő héten majd' negyven fokos kánikula várható. Aki kijelölt természetes fürdőhelyen keresné az enyhülést, Baranyában továbbra is csak Orfűt vagy Abaligetet veheti célba, akit viszont nem zavar, hogy nem ellenőrzik rendszeresen a víz minőségét, az egyre inkább apadó Dunánál is hűsölhet.

Sokan morgolódtak, hogy eddig az idei nyár „nem az igazi", de mostantól nekik sem lehet okuk a panaszra: a hőségre, napsütésre vágyóknak a következő napokban bőven kijut a jóból, sőt. Az előrejelzések szerint a következő egy hét során fokozatosan tovább melegszik a levegő. Már most hétvégén is harmincöt fok várható a déli órákban, a jövő héten pedig tombolni fog a kánikula, a hőmérséklet a Dél-Dunántúlon a negyven fokot is megközelítheti, esővel egyáltalán nem számolnak a meteorológusok. Egyszóval strandidő lesz.

Aki a megyében nem épített strandon, hanem úgynevezett kijelölt természetes fürdőhelyen hűsölne, nem kell küzdenie a bőség zavarával: a Pécsi-tó, az Ofűi-tó, illetve Abaliget jöhet számításba. Előbbi kettő vize kiváló minősítést kapott, utóbbit egyelőre nem sorolták egyik kategóriába sem, ez azonban nem jelenti azt, hogy bármi gond lenne a vízzel, csupán az elmúlt négy évről nem állt rendelkezésre elegendő, illetve megfelelő ütemezésben vett vízminta, így az értékelés egyelőre nem készülhetett el. Ez azonban a fürdőzőket nem zavarja, sokan látogatták eddig is a tavat, s minden bizonnyal a következő napokban még többen veszik célba Abaligetet és Orfűt egyaránt.

Kiváló a Balaton

Az elmúlt négy évet felölelő rendszeres uniós minősítés elkészülte utáni eredmények szerint a balatoni strandok többsége továbbra is kiváló besorolású. Az adatokból azonban az is látszik, hogy egy-egy helyen nagyobb odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy a kedvező állapot fenntartható legyen. Különösen esősebb időszakokban, illetve hirtelen érkező, nagy mennyiségű csapadék esetén előfordulhat, hogy átmenetileg valamilyen szennyeződés kerül a tóba. Ennek valószínűsége kisebb azon fürdőhelyek esetében, amelyek most a négyéves adatok összesítése alapján kiváló vagy jó minősítést kaptak - írta az ANTSZ korábbi közleményben.

Mint ahogy a Dunát is. A folyó baranyai szakaszán ugyan idén sincs kijelölt strand, így a víz minősége sem ellenőrzött, de ez eddig sem szegte kedvét a Duna szerelmeseinek. Mohácsnál a szigeti strand, a Csele-patak torkolata, a bári zátony, illetve a dunafalvai strand tartozik a legkedveltebb helyek közé. A folyó ráadásul rohamosan apad, jövő héten már három méter körül alakul csak a vízszint, ami azt jelenti, hogy a homokos partszakaszok, zátonyok szabaddá válnak. A víz jelenleg ugyan csak tizenkilenc fokos, a fokozódó hőség miatt azonban viszonylag gyorsan melegszik, de a bátrabbak már most is minden további nélkül megmártóznak.

Dacára annak, hogy nincs kijelölt strand a Dunán, a fürdés csak néhány helyen tiltott (ilyen például a már említett Csele-torkolat, ahol napozni természetesen lehet), ezt tábla jelzi. A tilalom betartására és a fürdőzők biztonságára egyébként a rendőrök is fokozottan ügyelnek, naponta többször is felbukkannak a kedvelt partszakaszokon.

Képünk illusztráció. 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva