Jóga az Zsolnayban: az indiaiknak az a furcsa, hogy nálunk a nők is csinálják

2017. június 26. hétfő 12:42

Jóga az Zsolnayban: az indiaiknak az a furcsa, hogy nálunk a nők is csinálják

A Nemzetközi Jóganap keretein belül Gangesz-Duna Fesztivált tartottak a Zsolnay Negyedben. Itt volt az Indai Nagykövetség képviselője, henna festőművész, elismert jógaoktatók és egy tucat ajándék.

Mindkét keze megtelt ajándékokkal az Indiai Nagykövetség munkatársainak jóvoltából annak, aki belépett a fesztiválra - kivétel nélkül legalább tíz ajándékkal távozott mindenki.

Az E78 adott helyet az idei Gangesz-Duna Fesztiválnak, amelynek központi témája a jóga volt. Indiai jógamester is tartott bemutatót a Pécsett dolgozó oktatók mellett. Ugyan volt különbség a hazai és az indiai tanítások között, jó tudni, hogy a pécsi tanárok is igen magas szinten adnak órákat.

Ezt követően Indiából érkező hölgyek tartottal egzotikus táncbemutatót. Vijay Kumar, a nagykövetség képviselője a Pécsi Újság.hu  kérdéseire válaszolva elmondta, az országban bárhol megrendezhették volna ezt a fesztivált, ők mégis Pécsett választották, mert kifejezetten jó kapcsolatban állnak a várossal. Amikor megkérdeztük Vijay Kumart arról, hogy miért épp férfiak tartottak bemutatót, nevetve csak annyit mondott: „A jóga mindig is a férfiak mozgása volt. Csupán itt Európában jógáznak többen a nők, ami számomra egyébként furcsa. Bár emellett a jóga mind a nők, mind a férfiak szánára jótékony hatású. Ezt bárki gyakorolhatja függetlenül kaszttól, vallástól, nemtől, vagy származástól." Végül hozzá tette, hogy egy év múlva, június huszonötödikén is itt szeretnének lenni Pécsett és együtt ünnepelni ezt a jeles napot.

Az esemény során a páros jógát is ki lehetett próbálni - amit egyébként csak kevés helyen van lehetőség gyakorolni.Szemmel láthatóan senkit sem zavart, hogy idegenekkel állnak különböző nyakatekert pózokban. Mindenki mosolyogva jött ki a nyílt jógaóráról.

Az egyik résztvevő, Pagonyi Gabriella lelkesen mesélte, hogy ő azért élvezi ezt az eseményt, amiért itt nincsenek olyanok, akik csak a divat kedvéért választották a jógát, hanem szívvel-lélekkel jöttek el.

Mindeközben füstölő illata lepte be az egész teret, igazi indiai hennát készítettek és a kultúrának megfelelő öltözetben jártak-keltek a vendégek.

Vermes Nikolett - Fotó: Laufer László