Jobban ízlik a menzakoszt, kevesebb a panasz a közétkeztetéssel kapcsolatban

2017. március 22. szerda 13:09

Jobban ízlik a menzakoszt, kevesebb a panasz a közétkeztetéssel kapcsolatban

Négy évvel ezelőtt még tüntetést is szerveztek a közétkeztetést végző cég ellen, mondván, „ehetetlen" a koszt, majd az új előírások miatt panaszkodtak egyesek az ételek íze miatt. Mostanra nagyot fordult a világ: a tapasztalatok szerint a gyerekek egyre inkább elfogadják a menüt.

Komoly változást hozott 2014 ősze a pécsi menzákon. Ekkortól főz ugyanis - még az erről szóló rendelet életbe lépését is megelőzve - a korábbiaktól eltérő receptek alapján a közétkeztetést végző Hungast. A kevesebb sóval, zsírral, cukorral és ízfokozóval készített menü azonban az iskolások egy jelentős részének egyáltalán nem volt fogára való.

- Az elmúlt években sokat dolgoztunk azon, hogy egészséges, ugyanakkor a gyermekek ízlésvilágához közel álló ételek kerüljenek az asztalokra - kezdte Páger Zsolt, a Hungast Csoport üzletfejlesztési igazgatója. - A korábbi időszakos ellenállást e két elvárás egymáshoz való közelítésével sikerült feloldanunk - tette hozzá.

Ahhoz, hogy mostanra a korábbinál lényegesen kevesebb a panasz, nagyban hozzájárultak a szülők, illetve az oktatási intézmények munkatársainak visszajelzései. Első körben ugyanis ezek alapján alakították át az étlapok kínálatát, de a tapasztalatokat a táplálkozás-egészségügyi rendeletet megalkotó Emberi Erőforrások Minisztériuma is felhasználta a finomított (lehet szó szerint is érteni) előírásokhoz.

A felnőttek is közétkezhetnek

Mint megtudtuk, Pécsett nagyjából 10 ezren veszik igénybe a közétkeztetést. Az úgynevezett vendégebéd szolgáltatást - amikor nem az intézményben tanulók vagy dolgozók, hanem „külsősök" menüznek - körülbelül mindössze százan. Kérdésünkre elmondták, a szülőknek minden iskolai konyhán lehetőségük van ebédet rendelni.

- Tavaly a középiskolások felé igyekeztünk nyitni. Ez a korcsoport veszi sajnos legkisebb arányban igénybe a közétkeztetést. Ugyanakkor a tavaly októberben az Angster József Szakgimnáziumban átadott, megújult étterem több diák számára tette vonzóvá a szolgáltatást - mondta Páger Zsolt.

A Hungastnál azt tapasztalják, talán a legfontosabb, hogy egyre nagyobb a „tudatos táplálkozás iránt elhivatott szülők" száma, akik gyerekei is hasonló látásmódot visznek magukkal az intézményekbe.


Képünk illusztráció. 

Palotás P.