„Jobb félni, mint megijedni" - a megye orvosait is felkészítik a migránsok okozta kihívásokra

2015. október 02. péntek 06:34

„Jobb félni, mint megijedni

Baranya megyei háziorvosok és a szakellátásban dolgozó gyógyítók számára szerveztek továbbképzést a migránsok egészségügyi ellátásával kapcsolatban a napokban. Dr. Bányai Elek megyei háziorvosi szakfelügyelő, a kezdeményezés egyik szervezője szerint az ellátórendszerben dolgozóknak tisztában kell lenniük a kockázatokkal, és fel kell készülniük előre nem várható eseményekre is.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya és a pécsi önkormányzat által szervezett továbbképzésen négy előadást hallgathattak meg a az orvosok.

Mint azt Bányai doktor kiemelte, szóltak egyebek mellett a muszlim országokból érkezők - az európaitól eltérő - kulturális hátteréről, viselkedési szokásairól, valamint a kommunikációs problémák feloldásának lehetőségéről is.

A résztvevők továbbá betekintést nyerhettek a Közel-Kelet országainak egészségügyi ellátási protokolljába is a pécsi orvoskar Migrációs Tanszékét vezető dr. Szilárd István segítségével.

Tájékoztatást kaptak továbbá a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatójától, dr. Szathmáry Pétertől a regisztrációs folyamatról, ami a személyazonosítás lehetősége szempontjából fontos, az ellátás finanszírozása miatt pedig nélkülözhetetlen.

A továbbképzés kiemelt témája volt még - így Dr. Bányai Elek - a migráció okozta járványügyi kockázat, amelyet szerinte igen komolyan kell venni. Emlékeztetett, nagyon kevés információval rendelkeznek a közel-keleti országok oltási protokolljával kapcsolatban. A témáról Dr. Kiss Gabriella, a Népegészségügyi Főosztály járványügyi osztályvezetője beszélt.

A megyei háziorvosi szakfelügyelő arra is kitért, hogy elsősorban a testváladékkal terjedő betegségek jelentik a legnagyobb rizikót.

Kérdésünkre elmondta, ez alatt az AIDS-et okozó HIV-vírust, a hepatitis különféle változatait, a - Magyarországon a vakcinációnak köszönhetően már ismeretlen - gyermekbénulást, valamint a hastífuszt és a vérbajt érti. Hozzátette, e kockázatoknak a migránsok után maradó nagy mennyiségű szemét és elhagyott tárgyak miatt nemcsak az egészségügyi dolgozók, hanem civilek is ki vannak téve.

Éppen ezért - folytatta - fontos a megfelelő védőeszközök használata. Ilyen a - határ mellett szolgálatot teljesítő rendőrökön is látható - szájmaszk, kendő és gumikesztyű.

Ugyancsak kiemelte Dr. Bányai Elek a személyes higiénia fontosságát, valamint a gyakori kézmosás szükségességét, arra az esetre, ha valaki kapcsolatba kerülne az illegális bevándorlókkal vagy hátrahagyott tárgyaikkal.

- Mivel egyelőre megjósolhatatlan e jelenség kimenetele, fel kell készülni minden eshetőségre, így arra is, hogy nagyszámú, ellátásra szoruló illegális bevándorló jelenik meg az ellátórendszerben. Jobb félni, mint megijedni - érzékeltette Bányai doktor, aki hozzátette, amennyiben igény mutatkozik a baranyai orvostársadalom részéről, továbbképzést a megye több városában, például Siklóson és Mohácson is szívesen megtartják.

B. G. - Fotó: Dittrich Éva