Januárban már lehet jelentkezni az érettségire

2017. január 19. csütörtök 13:30

Januárban már lehet jelentkezni az érettségire

A Baranya Megyei Kormányhivatal január 23-a és február 15-e között várja a tanulói jogviszonnyal nem rendelkező, érettségi vizsgát tenni szándékozók jelentkezését a 2016/2017. tanév tavaszi érettségi vizsgáira.

A tanulói jogviszonnyal nem rendelkező vizsgázók személyesen vagy postai úton jelentkezhetnek érettségi vizsgára a kormányhivatalokban. Ha postai úton nyújtják be a jelentkezést, az Oktatási Hivatal honlapján található jelentkezési lapot (https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/jelentkezes) kell kitölteni. A kinyomtatott, aláírt dokumentumot - a szükséges mellékletekkel együtt - az illetékes kormányhivatalhoz kell megküldeni. Megyénkben a Baranya Megyei Kormányhivatal Hatósági és Oktatási Osztályának a 7621 Pécs, Megye u. 19. szám alatti székhelyére kell címezni a küldeményt.

Amennyiben a tanulói jogviszonnyal nem rendelkező vizsgázó személyesen kíván jelentkezni érettségi vizsgára, a fenti címen, a helyszínen is lehetősége van az elektronikus jelentkezési lap kitöltésére.
A saját intézményükben kapnak jelentkezési lapot - és ott is adhatják le jelentkezésüket - azok, akik még nem rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal és tanulói jogviszonyban állnak valamely érettségi vizsgát szervező oktatási intézménnyel. Számukra a vizsga ingyenes.

Azok számára, akiknek már van érettségi bizonyítványa és nincs tanulói jogviszonyuk, az érettségi vizsga díjköteles. A vizsgadíj mértéke középszintű vizsga esetében 19 000 forint, emelt szintű vizsga esetében 32 000 forint, vizsgatárgyanként. A vizsgadíj befizetéséhez a Kormányhivatal Hatósági és Oktatási Osztályán kérhető csekk, de banki átutalással is befizethetik az összeget az Oktatási Hivatal számlaszámára (Magyar Államkincstár 10032000-00282637-00000000). A befizetést igazoló eredeti feladóvevényt vagy a bank által igazolt átutalási megbízást a jelentkezési laphoz csatolni kell.

Az írásbeli vizsgákra május 5-e és 26-a között kerül sor. Az Oktatási Hivatal honlapján az egyes vizsgatárgyakhoz tartozó időpontokról már most lehet tájékozódni. Az emelt szintű szóbeli vizsgák 2017. június 8-a és 15-e között, a középszintű szóbeli vizsgák pedig 2017. június 19-e és 30-e között zajlanak.

A jelentkezéssel kapcsolatban felmerülő kérdésekben a Baranya Megyei Kormányhivatal oktatási szakemberei a (72) 795-805, valamint a (72) 795-801 telefonszámon adnak felvilágosítást.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal - Fotó: MTI/Varga György