Izgalmas témáról beszélgethetnek a kávéházi estén

2017. május 23. kedd 13:30

Izgalmas témáról beszélgethetnek a kávéházi estén

Ismét izgalmas témát helyez középpontba a Kávéházi esték pécsi műbarátoknak című sorozat következő epizódja. Csütörtökön, délután hat órakor a Nappali Kávézóban Ficzek Ferenc „Ajtónyitás" című magántulajdonban lévő alkotása ihleti a beszélgetést.

„A fénnyel körüljárhatom az előttem lévő tárgyat, de annak a mozgás közben feltárulkozó dimenziói átmenetiek, folyamatosak és megragadhatatlanok. A fényvetítéssel rögzíthetem ezeket az átmeneti dimenziókat, egymásra vetíthetem és képzelettel összeköthetem ezeket a látszólag képtelen fény-profilokat, vagy árnyékprofilokat. A tárgy valamennyi misztikus és gyakran érthetetlen fény-metszete a tárgyból és a megvilágítási eszközökből származik, ami így valamilyen előre megkonstruált helyzetre utal. A plasztikus realitás, a vetítés fény-árnyék realitása az áttetsző lemezeken az ismeretlen vizuális effektusoknak végtelen sorát segítette megfigyelni és leírni, az alakítás végtelen lehetőségét nyitotta meg előttem. Számos tanulsággal szolgáltak ezek a kísérletek, a kérdés csupán az volt, hogy mindezeket a burjánzóan gazdag hatásokat, tárgyak, eszközök, mozgások, szövegek interferenciáját a leghatásosabb szelektivitással és gazdaságossággal visszasűrítsem kiállítható, máshol is megmutatható, úgynevezett művekbe." - fogalmazott egykor Ficzek Ferenc.

Az alkotó eddig csak szűk szakmai körökben, a magyarországi neoavantgárd pécsi pereméről ismert művészete - a Pécsi Műhely többi tagjával együtt - napjainkban nyeri el méltó helyét a modern európai művészet nemzetközileg is elismert életművei között. A Ludwig Múzeum „Párhuzamos avantgárd - Pécsi Műhely 1968-1980" című, június 25-ig nyitva tartó nagy retrospektív tárlata, vagy a budapesti acb Kortárs Művészeti Galéria Ficzek Ferenc műveit bemutató budapesti, bécsi és nemrég Londonban megrendezett kiállítása ennek az elismertségnek az állomásait jelzik.

A rendezvényen a művészről és a képről, az árnyék esztétikáiról, „ajtónyitásokról" Nagy András esztéta, a Janus Pannonius Múzeum muzeológusa osztja meg gondolatait az érdeklődőkkel, míg a kép kapcsán Körtvélyesi László fotóművész beszél a fényképezésről és készülő önéletrajzi könyvéről.

Forrás: JPM