Itt-ott beázik a ZSKN - Márta: szükséges az állami támogatás növelése

2014. július 24. csütörtök 20:14

Itt-ott beázik a ZSKN - Márta: szükséges az állami támogatás növelése

A nyári időjárás kellemetlen következményei közé tartozik, hogy egy-egy heves zivatar alkalmával a kevésbé precíz módon kivitelezett épületek beáznak. Ez a Zsolnay Kulturális Negyed vonatkozásában sincs másként, bár a régi, műemléki jellegű épületek esetében nyilvánvalóan nagyobb az ilyen problémák előfordulásának az esélye.

A ZSKN-ben található E78 épület és az American Corner irodahelyisége is beázik néha egy nagyobb felhőszakadás után.

- Az öthektáros Zsolnay-negyed 15 védett műemléki épületével csodálatos terület, az összes szépségével és problémájával egyetemben. Vannak garanciális gondjaink, ezeket azonban a kivitelező konzorcium felé minden esetben az eljárásrendnek megfelelően jelezzük - mondta Márta István munkatársunknak. - Néha keserítik az életünket az épületek külső és belső falain lévő, a kivitelezési, szigetelési hibákból fakadó problémák, de ezeket folyamatosan javítják. Az E78-as terem esetében 3-4 beázásunk volt, amelyek a működésben is okoztak problémát és esztétikai szempontból sem méltók a több építészeti díjat is nyert projekthez. Egy ekkora területen, műemléki környezetben azonban óhatatlanul előfordulnak ilyen esetek.

Az önkormányzat ötszázmillió forintos bankgaranciával rendelkezik arra az esetre, ha az ilyen problémák felmerülése esetén nem sikerülne megegyezésre jutni a kivitelező konzorciummal.

- Ha jelezzük, akkor a város érvényesíti a félmilliárdos bankgaranciát. Szerencsére eddig nem kellett ehhez a kerethez hozzányúlni, s reméljük, hogy ezután sem kell, de ha szükséges, megtesszük a keményebb lépéseket, hisz az ország egyik legfrekventáltabb kulturális turisztikai helyéről van szó. Az évente több mint 200 ezer látogató az épületek belső-külső alapján is formálja véleményét - fogalmazott az igazgató.

Mindezek azonban szerencsére nem hátráltatják a társaság kultúraszervező tevékenységét. A ZSÖK által üzemeltetett területek vonatkozásában - ZSKN, Kodály Központ, világörökségi helyszínek - a tavalyi év hasonló időszakához képest 11,5 százalékkal nőttek a bevételek, és 15 százalékos növekedés tapasztalható a látogatók számát illetően.

- Egyértelműen sikeres volt a Zsolnay Fesztivál, amelyet az egyetemi napokkal közösen szerveztünk, érezni, hogy az egyetemisták azóta is hozzák a barátokat és családtagokat hozzánk. Ezt ősztől kezdve megpróbáljuk kamatoztatni az E 78-as terem esetében is, erre különböző stratégiáink vannak. Mindezen túl új jegykonstrukciót vezettünk be, valamint racionalizáltuk a jegyárakat.

A szakember szintén sikeresnek értékeli a különböző turisztikai kiállításokon való megjelenéseket is.

- Az Hungexpo tavaszi, nagy Utazás kiállításán mi voltunk a fővendégek, nemrég Linzben és Grazban voltunk, s tervezünk egy négynapos berlini megjelenést is. De jót tett az is, hogy két egységünk is hungarikummá vált: egyfelől tavaly a Cella Septichora, másfelől idén májusban maga a Negyed. Ez utóbbi a múltja, építészete és funkcionalitása miatt is egyedülálló Magyarországon. Ezek mind újabb látogatókat vonzhatnak Pécsre.

Hoppál Péter, a kulturális tárca államtitkára nemrég úgy nyilatkozott, hogy még több állami támogatásért fog lobbizni. Ez Márta szerint közös cél.

- Eddig több mint 1800 programnak adtunk helyet csak itt a Zsolnay-negyedben. Ennek a kommunikációs részére, a programok minőségének és mennyiségének fejlesztésére valóban több pénz kellene. A ZSÖK Magyarország egyik legnagyobb kulturális holdingja. Érdekünk, hogy a kormány el- és felismerje: Pécs öröksége - az ókeresztény síremlékektől kezdve a középkori egyetemig - olyan kulturális látványosság, amelyre érdemes áldozni. Egyrészt ezeket fenn kell tartani, ápolni kell, s új elemekkel, kulturális és turisztikai attrakciókkal kell bővíteni, amelyeket persze csak a Zsolnay család és a város tradíciója által megszabott értékrend alapján valósíthatunk meg. Eme értékrendet illetően nem látok különbséget a kormányzat és közöttünk. Másrészt a dél-európai kapcsolatrendszer bővítésekor fontos szerep juthat Pécs városának. A kialakítandó kulturális hidaknak, amelyek átválthatók gazdasági fejlesztésekre, jelentős pillére és támasza tudna lenni a ZSÖK. Ezért is jártunk az elmúlt időszakban Zágrábban, Eszéken és megyünk ősszel Belgrádba.

Márta István szerint ebből a szempontból örvendetes, hogy mind a kulturális kabinetben, mind az MMA-nál egyre többen ismerik fel és ismerik el ez irányú törekvéseiket.

- Természetesen egyetértek Hoppál Péterrel: stabilizálni kell az állami résztámogatást, s ehhez minden fillérre szükség lenne. Ha ez ötvenmillió forint, akkor annyi, ha több, az még ésszerűbb. A ZSÖK, a város és a kormányzat ez irányú marketingtevékenységét összefogó stratégia csak hasznára válna mindenkinek. Muszáj látszani Európában, muszáj láttatni a magyar kulturális értékeket. Hangsúlyozom, mindez jó befektetés lenne, hiszen - például a Balassi Intézet segítségével is - egyre több kulturális szálat igyekszünk összekötni sikeresen.Több olyan attrakcióink is van, amelyeket be tudunk mutatni: nemcsak a Zsolnay-kerámiáról szóló kiállítást, hanem - az egyetem művészeti karával való együttműködésünk alapján - a végzett művészeti- és DLA-hallgatók kortárs művészeti munkáit is. Mi készen állunk.

Képünkön: Beázott fal és plafon a Zsolnay Kulturális Negyed E78 épületének emeleti lépcsőfordulójánál.

H. L. B. - Fotó: Kálmándy Ferenc