Itt az új pécsi adórendszer: érezhetően csökkennek jövőre a lakosság terhei

2016. november 02. szerda 08:08

Itt az új pécsi adórendszer: érezhetően csökkennek jövőre a lakosság terhei

Új adókoncepciót dolgoztak ki a városházán, a már elfogadott változtatások nyomán ötven százalékos kedvezményt kapnak az építményadóból az önkéntes tűzoltók, a kisfogyasztók pedig mentesülnek a talajterhelési díj megfizetése alól. Változik az albérletek után kivetett összeg is.

Folytatódik a helyi adórendszer átalakítása Pécsett. Míg a 2016-os változások elsősorban a vállalkozásokat érintette, jövőre már a lakosság érzi meg a változásokat.


Nagy Zoltán, az Adóügyi Osztály vezetője hírportálunknak azt közölte, ezúttal két fő  csapásirányt határoztak meg. Egyrészt növelnék a végrehajtás hatékonyságát, ezért ennek érdekében az elmúlt években az önálló bírósági végrehajtóknak átadott ügyeket visszakérik, és az önkormányzat szedi be a pénzt. Másrészt hatékonyabbá tennék az ellenőrzéseket is, így a kedvezmények, mentességek felülvizsgálatára is számítani kell.

Ezért kell az építményadó

Hiába emelkedett az elmúlt években az iparűzési adóból származó bevétel, Pécsett összességében még mindig keveset fizetnek be ezen a jogcímen a vállalkozások. A város éves költségvetésének nagyjából 15 százalékát teszi ki ez a tétel, míg például Győrben vagy Szombathelyen a cégek befizetései jelentik a bevétel döntő hányadát. Többek közt ezért szükséges, hogy városunkban az építmények jelentős részét bevonják a helyi adóztatásba.

Ami az adócsökkentést illeti, az önkormányzat az építményadó, illetve a talajterhelési díj tekintetében léptet életbe változásokat.

Örülni fognak azok a lakástulajdonosok, akik egyszerre több ingatlant is kiadnak. Ők eddig - ha szabályosan járnak el - négyzetméterenként 850 forintot fizettek be évente a város kasszájába. 2017-től azonban, amennyiben valaki lakhatás céljából adja ki az ingatlant, lényegesen kevesebbet, 450 forintot kell, hogy kicsengessen négyzetméterenként minden egyes esztendőben. Aki viszont üzleti célból adja ki az ingatlant, továbbra is a magasabb összeget fizeti.

Az önkormányzatnál úgy számolnak, a kedvezmény ellenére a bevételek növekedni fognak, hiszen reményeik szerint az adóelkerülők az alacsonyabb összeg mellett már nem kockáztatják a lebukást.

Kisebb összegű csekket kapnak 2017-ben az önkéntes tűzoltók, akik az építményadóval kapcsolatban számíthatnak ötven százalékos mérséklésre. Nagy Zoltán elmondta, a kedvezménnyel a megbecsülést szeretné kifejezni az önkormányzat.

A harmadik változás a talajterhelési díjat érinti. Ezt a kifejezést januártól akár el is felejtheti, akinek az igazolt éves vízfogyasztása nem éri el a száz köbmétert. Nekik ugyanis hamarosan egy fillért sem kell ezen a címen befizetniük.

 


Képünk illusztráció. 


Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva (archív)